Portal 072info

Jednostavni trikovi uz pomoć kojih će vam kuća zablistati za nekoliko minuta

Ako su vam se iznenada najivili gosti ili vam je prosto sinula ideja da napravite žurku, pogledajte kako da za čas posla sredite prostor, a da ne morate praviti generalno čišćenje.

Čišćenje krenite redom kroz prostorije gdje će obitavati vaši gosti.

OBRIŠITE TELEVIZOR, TOALET I STO

Ako imate samo minut da očistite, obrišite prašinu i nečistoće sa ove tri površine i automatski će prosto izgledati drugačije. A, ako imate još vremena, poprskajte površine u kuhinji i kupatilu dezinfekcionim sredstvom koje lijepo miriše.

KRENITE REDOM

Započnite čišćenje od mjesta na koje će vaši gosti prvo naići (hodnik), a potom nastavite kad dnevnoj sobi. Očistite prašinu i raspremite nered, a potom, ako imate još vremena, usisajte redom sve prostorije.

SREDITE KUPATILO ZA GOSTE

Isperite wc šolju, zatvorite sve po fiokama i policama, pomjerite tuš zavjesu, a ako imate mokre peškire, zakačite preko njih bademantil. Za one sa još vremena, uzmite papirni ubrus i prebrišite ogledala, slavine, umivaonik i wc dasku.

RASPREMITE NERED

Sredite police, a ostatak haosa potrpajte po fiokama i kutijama. Ako imate dodatne kutije, sklonite stvari u sobe u kojima i pripadaju, da bi vam bilo poslije lakše da ih vratite nazad.

PROMIJENITE POSTELJINU

Zamijenite posteljinu i peškire, a ako imate vremena, opeglajte ih.

UKLONITE DLAKE OD KUĆNIH LJUBIMACA

Ako imate ljubimca koji se svuda linja, samo obrnite jastuke na trosjedu, a ako ne možete, prebacite preko namještaja neki prekrivač. Takođe, možete da usisate dlake uz pomoć usisivača, rolera za čišćenje odjeće i gumenih rukavica.

OPERITE SUĐE

Sklonite prljavo suđe u rernu ili mašinu za pranje veša. Prostor će izgledati ljepše ako vam je sudopera prazna. Takođe možete da napunite kofu sa toplom vodom i sapunicom u koju ćete staviti prljavo suđe. Tako će vam biti lakše da ga kasnije operete.

NAMIRIŠITE SOBE

Isprskajte prostor osvježivačem ili uključite u struju aparat za osvježavanje prostora. Možete i da napravite sami osvježivač: u malu činiju sa vodom stavite cimet, limun, muskatni oraščić, đumbir i karanfilić.

UPALITE LAMPE

Ako je dan, razmaknite zavjese da bi prostor djelovao čistije i svjetlije. A, ako je noć, upalite lampe umjesto velikog svjetla, jer će prostor tako djelovati prijatnije, a možete i da prikrijete prljavštinu i prašinu. Takođe možete da upalite i nekoliko svijeća.

OPERITE PROZORE

Isprskajte prozore i prebrišite ih novinama, a ako nemate sredstvo za čišćenje, isto može da vam posluži i sirće. Možete i da ih sakrijete roletnama ili zavjesama.

DEKORIŠITE PROSTOR SVJETLUCAVIM SITNICAMA

Stavite nešto svjetlucavo u sobu što će reflektovati svjetlost, recimo neku vazu ili ogledalo. Tako ćete gostima odvući pažnju sa dijelova koje niste stigli da očistite. Mogli biste i da stavite taj predmet blizu izvora svjetlosti jer će ga tako reflektovati i zaista osvjetliti prostor.

TRIK: OSTAVITE USISIVAČ NA SRED SOBE

Kada gosti stignu, samo ostavite usisivač na sred sobe i kažite da su vas uhvatili u sred čišćenja. Tako će vam biti oprošteno ako je ostao nered u kući.

Blic.rs

Podijelite članak