Portal 072info

Jeff Bezos: Za ovim ćete žaliti kad vam bude 80

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kad ostarite i okrenete se iza sebe, neće vas mučiti ono što ste uradili ili ono što ste upropastili, nego ono što niste uradili, kaže najbogatiji čovjek na svijetu, šef Amazona i Blue Origina, Jeff Bezos.

“Kada pomislite na stvari za kojima ćete žaliti kada vam bude 80, to su najčešće stvari koje niste uradili. To je ono što ste propustili da uradite. Vrlo rijetko žalićete za nečim što ste uradili a što je propalo ili nije ispalo onako kako je trebalo”, kaže Bezos.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ovo se ne odnosi samo na profesionalne odluke, nego i na privatne, kaže 54-godišnji poduzetnik čija će kompanija kako se predviđa uskoro postati druga kompanija čija će vrijednost preći prag od 1.000 milijardi dolara.

“Ne pričam samo o poslu”, kaže Bezos. “Može se primijeniti i na privatni život. Volim tu osobu a nikada joj nisam rekao, na primjer. I onda se, nakon 50 godina, upitate zašto to niste uradili. ”

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Sam Bezos je pravi primjer nekoga ko se nije plašio poći težim putem kako se u starosti ne bi pitao šta je to mogao uraditi, a nije.

Poznata je priča o tome kako je napustio dobro plaćen posao na Wall Streetu i karijeru u investicijskom bankarstvu kako bi pokrenuo online  prodaju knjiga sa malim sajtom koji je nazvao Amazon.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Godinama kasnije, ispostavilo se da je to bila jako dobra odluka, no u to vrijeme Bezos i njegova supruga MacKenzie preuzeli su rizik koji bi malo ko prihvatio.

“Radio sam sa divnim ljudima i imao šefa kojem sam se divio”, ispričao je Bezos jednom prilikom. “Kada sam šefu saopćio da želim pokrenuti kompaniju koja će se baviti prodajom knjiga na Internetu, odveo me u dugu šetnju Central Parkom i nakon što me pažljivo saslušao, rekao mi je: To zaista zvuči kao odlična ideja, ali za nekoga ko već nema dobar posao“, prisjetio se Bezos.

Poslušao je šefa da razmisli o svojoj odluci 48 sati prije nego što ona postane definitivna.

“Bio je to vrlo težak izbor, ali sam odlučio da moram pokušati”, kazao je Bezos.

Mislim da ne bih žalio i da nisam uspio. Znao sam da bi me uvijek progonilo da nisam pokušao. Zato sam donio odluku koja je bila manje siguran put, ali sam ponosan na taj izbor”, kaže Bezos.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiznisInfo

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6