Portal 072info

Jeftiniji lijekovi u BiH od 1. januara sljedeće godine

lijekovi

Lijekovi koji su u ovdašnjim apotekama do tri puta skuplji nego u apotekarskim ustanovama u regionu pojeftiniće od 1. januara sljedeće godine, saznaju “Nezavisne”.

Biljana Tubić, pomoćnik direktora za sektor za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, ističe da od Nove godine počinje primjena pravilnika kojim se definiše način obračuna cijena u BiH.

Kako pojašnjava, veleprodajne cijene biće računate na osnovu cijena istih lijekova u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ili pak Austriji i Italiji, ako neki lijek koji se ovdje prodaje nije prisutan na tržištu u zemljama u regiji.

“Cijena za BiH će biti računata po formuli koja će da uključuje cijene u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Maksimalna cijena lijeka u BiH iznosiće 90 do 100 odsto od prosječne cijene u te tri zemlje, što zavisi od kategorije lijeka”, pojašnjava Tubićeva.

Ona ističe da će nosioci dozvole za lijekove u BiH moći da idu i ispod određene maksimalne cijene lijeka, što, naravno, zavisi od njih.

“Pojedinačno, da pričamo o tome koliko će koji lijek da pojeftini, zasad je nezahvalno. Ali, cijene svih lijekova koje su ‘iskakali’ u poređenju s regionom sigurno će padati po ovom modelu”, precizira Tubićeva.

Ranije su Nezavisne ukazali da su lijekovi koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje srčanog udara odnosno stvaranja tromba, te snižavanje holesterola, skuplji u RS nego u zemljama u regionu, uključujući čak i apoteke u Sloveniji, gdje pacijenti u nekim slučajevima mogu da prođu i do tri puta jeftinije. Slični cjenovnici, pa čak i “papreniji” za neke lijekove, na snazi su u FBiH.

To što će od 1. januara brojni lijekovi da pojeftine pacijente je i te kako obradovalo, s obzirom na to da su, kako tvrde, morali da pazare po apotekama u nekoj od država u okruženju, budući da su tamo znatno niže cijene. Dijalizni pacijenti, primjera radi, često imaju problema s pritiskom, za koji su lijekovi ovdje skuplji nego u regiji.

Zadovoljan je i Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Evropu, koji kaže da će pojefitnjenje lijekova pozitivno da se odrazi na pacijente, ali i one koji recepte propisuju.

“Prvo, pacijenti će moći da primaju adekvatnu terapiju, koju mi propišemo, jer je oni sada ne primaju pošto su lijekovi skupi i nemaju novca. Što se tiče nas, moći ćemo da propišemo lijekove koji nisu na listi, a koji će sebi moći da priušte pacijenti. Biće to izuzetno velika ušteda”, ocijenio je Femić.

I Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, takođe ističe kako očekuju da će lijekovi od Nove godine da budu jeftiniji. Naglašava da nastoje da spriječe monopol, te da bude što veća konkurencija.

Nezavisne

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box