Portal 072info

Jeftino gorivo u BiH slabi budžet Srbije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po podacima Ministarstva finansija Srbije, prošle godine se po osnovu naplate akciza u budžet ove zemlje slilo 235,8 milijardi dinara (4,5 milijardi KM), a ukupan prihod za 2015. godinu bio je 947,8 milijardi (15 milijardi KM).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najizdašniji je bio akcizni prihod od naftnih derivata – 127,4 milijardi dinara (2 milijarde KM).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Za ovu godinu planovi su još ambiciozniji, ali je pitanje da li će se i ostvariti. Akcize na naftne derivate su od 1. januara povećane i zavisiće od kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu, ali i od uspješne borbe protiv sive ekonomije.

“Treba da radimo na suzbijanju legalnog izbjegavanja akciza. Visina akciza, pa samim tim i cijena naftnih derivata, u regionu je različita. Zato sve više vozača, od putničkih vozila pa do autobusa i teretnih vozila, odlazi da kupi gorivo tamo gdje je povoljnije. Drugi pak koriste priliku da kupe gorivo gdje god mogu i u Srbiju se vraćaju punog rezervoara i pri tome ne čine nikakav prekršaj, odnosno o isplativosti tog naftnog turizma govore cijene”, kaže ekonomski stručnjak Milojko Arsić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Srbiji litar bezolovnog BMB 95 benzina, kada se preračuna u eure, košta 1,04 eura, a isto gorivo u Mađarskoj se plaća 0,98 eura. U Makedoniji je cijena ista, a u Bosni i Hercegovini je litar tog goriva svega 0,62 eura. Slična je situacija i s dizel-gorivom jer u Srbiji litar košta 1,05 euro, u Mađarskoj 0,97, u Makedoniji 0,68, a najjeftiniji je u Bosni i Hercegovini – 0,57 eura, piše B92.

“Da bi suzbile taj način prodaje, sve zemlje regiona trebalo bi da usaglase akciznu politiku. Već tim potezom bi se dosta učinilo”, kaže Arsić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME