Portal 072info

Jelena razbija predrasude o kamiondžijama

Velika želja može pobijediti sve predrasude društva, kaže Jelena Čabrić, 22-godišnjakinja iz Papraće kod Šekovića. Jednu od predrasuda, onu da za volanom kamiona sjede muškarci, a ne krhke djevojke poput nje, razbila je nedavno.  

Jelena je, naime, u Zvorniku položila vozački ispit kategorije E te ispunila svoju želju da može voziti kamion s prikolicom. Sada slijedi prekvalifikacija u srednju školu za vozače, nakon čega će imati položen državni ispit i međunarodnu karticu.

Polaganje za autobus

Jelena je iz prvog puta položila kategoriju B, potom C, ali i E.

– Kada napunim 24 godina, steći su pravo da polažem i kategoriju D da mogu voziti i autobuse – kaže Čabrić.

Želja da vozi kamione s prikolicom i šlepere javila se ranije. Svi u Jeleninoj porodicu bili su vozači, tako da je, kako sama kaže, to vjerovatno genetika.

 – Jedan je stric u špediciji već 20 godina i ima položene sve kategorije, a drugi je vozio pet godina kamione, a onda je prešao da vozi autobus. I otac ima položene sve kategorije, ali se nakon nekoliko godina rada i vožnje počeo baviti poljoprivredom i sada vozi samo traktore i druge poljoprivredne mašine – priča Jelena.

Čabrić: Nastavlja porodičnu tradiciju  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Čabrić: Nastavlja porodičnu tradiciju

Ona je u Zvorniku završila Ekonomsku školu, ali nije našla posao u struci te je dvije godine boravila u Švicarskoj i nakon toga se vratila u Papraću te trenutno radi u jednom restoranu.

Podrška porodice

Ona dodaje da je bilo mnogo predrasuda kod njenih poznanika kada je izabrala da postane vozač kamiona.

– Bilo je i negativnih razmišljanja, poput onoga koji će gazda dati ženi da vozi kamion, ali je bilo i pozitivnih primjera ljudi koji su mi dali podršku. Najvažnija mi je, ipak, podrška porodice, jer svi razumiju kakav je to posao – navodi Jelena. Prema podacima iz preduzeća „Euro Petrol Oil“, gdje je Jelena završila obuku, ona je prva žena kandidat koja se kod njih obučavala za ovaj vid vožnje.  

AVAZ

Podijelite članak
  • 26
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box