Jelena Trivić o predloženom budžetu RS: Niti znamo gdje se zadužuju za 950 miliona niti na šta ih troše

Jelena Trivić o predloženom budžetu RS: Niti znamo gdje se zadužuju za 950 miliona niti na šta ih troše

Prijedlog budžeta našeg manjeg entiteta naći će se pred poslanicima NSRS-a tokom današnje.

Ministrica finansija RS Zora Vidović kazala je jutros za RTRS da pomenuti entitet ne stoji dobro, ali i obećala da RS neće bankrotirati.

Prema predloženom budžetu, povećavaju se penzije, boračke naknade…, ali uštede su na javnim investicijama. Sve ide na čekanje.

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, ističe za Raport da ovaj budžet prati rast cijena i rast priliva po osnovu PDV-a zbog rasta cijena i da je to neko obilježje posljednje dvije-tri godine “otkako imamo ubrzan rast cijena u BiH, pa rastu i prihodi”.

Trivić napominje da je ono što zabrinjava iznos dugoročnog zaduženja – 950 miliona da se planira, od toga 810 miliona je planirano iz inostranih izvora finansiranja.

“Ne znam gdje su planirali da nađu sredstva s obzirom na to da u političkim okolnostima stvarno ne vidim da mogu izaći na tržište da emituju obveznice, što su dosad radili na Londonskoj i Bečkoj berzi. Znači da će se tražiti neki alternativni izvori, a tu podrazumijevamo ova hodanja po inostranstvu usmjerena prema tome da se odnekud dobije novac.

I to je ono što je sporno, dakle, rata kredita koja se vraća je veća od milijardu, uz kamate na koje će otići 220 miliona, to su ogromna sredstva koja vraćamo, izdvajamo za vraćanje ranije uzetih kredita, a dodatno se još zadužujemo, jer se drugačije ne mogu vratiti ti stari krediti i sve bi to moglo biti upitno ukoliko se ne nađu ta alternativna sredstva zaduženja kod inostranih kreditora s obzirom na to da je domaće tržište prilično iscrpljeno, emisijama obveznica na domaćem tržištu, da se na strano ne može izaći putem emisija obveznica zbog opštih političkih prilika u RS i njenoj međunarodnoj poziciji u ovom momentu. Nije precizirano gdje će tih 810 miliona iz inostranstva otići”, zaključila je Trivić u izjavi za Raport.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica