Jerlagić: Neka se Energetska zajednica malo bavi Poljskom, a ne nama, Blok 7 je projekat koji treba BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla trebala je biti jedna od najvećih poslijeratnih investicija u Bosni i Hercegovini, ali već godinama tapka u mjestu.

Procjene su da bi kompletan posao, koji je sklopljen s kineskim izvođačima, trebao biti vrijedan do 1,5 milijardi KM. Polovinom prošle godine Vlada Federacije BiH prihvatila je prijedlog Elektroprivrede BiH da se odbije kineski plan o novim alternativnim podizvođačima ključne opreme za izgradnju Bloka 7 nakon što je iz posla izašla američka kompanija General Electric.

Zasad je potrošeno najmanje 233 miliona KM (214 miliona avansa Kinezima i 19 miliona za pripremne radove u Tuzli). U julu 2022. godine loptica odgovornosti se prebacivala između Vlade FBiH i Parlamenta FBiH uz isticanje kako će se, u slučaju raskida ugovora, međunarodnom arbitražom pokušati vratiti uplaćeni avans.

U međuvremenu je priča o Bloku 7 iščezla iz medija uz činjenicu da je stav Evropske unije i Energetske zajednice ostao nepromijenjen, BiH treba odustati od Bloka 7. Pokušali smo saznati šta se dešava, šta je izvjesnije, raskid ugovora ili početak radova, ali se federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i direktor EPBiH Admir Andelija nisu javljali na naše pozive.

S druge strane, bivši direktor EPBiH Amer Jerlagić smatra da ne treba odustati od ovog projekta.

– Volio bih da se objekat izgradi jer bi to povećalo kapacitet energetske suverenosti i nezavisnosti BiH u vremenima kada je to od ogromnog značaja. Neka se Energetska zajednica bavi malo Poljskom.

Imamo dovoljno uglja za nove blokove. Također, Blok 7 bio bi izgrađen po najvišim standardima, emisija štetnih gasova bila bi daleko manja nego što je to bilo ranije – izjavio je Jerlagić za Faktor.

Faktor