Portal 072info

Jesenske alergije: Olakšajte sebi uz pomoć ovih namirnica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Alergični ste na pelud u zraku? Negativni uticaj ovih izazivača kihanja, šmrcanja i drugih smetnji pri normalnom disanju može biti produžen zbog pojačanog zagađenja u mjestu stanovanja ili dužih perioda visokih temperatura u septembru, piše Punkufer.

Srećom, ove vrste hrane pomažu vam ojačati organizam i ublažiti najveće simptome.

 1. Brokula i kupus

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Brokula i kupus pripadaju porodici krstašica koje pomažu u odčepljivanju sinusa, a obiluju i vitaminom C koji se smatra čuvarom dobrog zdravlja. Istraživači su otkrili da 500 miligrama vitamina C dnevno može ublažiti simptome alergija. U stotinu grama brokule nalazi se čak 90 miligrama tog vrijednog vitamina, pa u svoju prehranu svakako valja uvrstiti zdrave glavice.

2. Zeleno lisnato povrće

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kelj, poriluk, zelena salata, blitva i špinat obiluje fitonutrijentima, a posebno karotenoidima koji jačaju imunitet. Ne jedite samo namirnice, već iskoristite i vodu u kojoj su se kuhali kao temeljac u pripremi druge hrane te tako dodatno ojačajte svoj organizam pred sezonskim prehladama i alergijama.

3. Crveni i bijeli luk

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bijeli i crveni luk bogat je izvor bioflavonida kvercetina koji djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno lijek za alergije. Jedite ga u prirodnom obliku (koliko vam to dopuštaju poslovne obaveze), a možete se poslužiti i suplementom s ovom hranjivom tvari.

 4. Celer

Celer je namirnica bogata vitaminom C koji ublažava upalne procese u tijelu, a osim što je odličan saveznik u borbi protiv alergija, snižava krvni pritisak i smanjuje hronične bolove. Bez obzira preferirate li ga kuhanog ili sirovog, celer ne gubi svoja čarobna svojstva termičkom obradom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME