Jesi li antivakser? Super, samo se potpiši da se odričeš intenzivne

Screenshot 1 116
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Epidemiolog Marijo Parčina, klinički mikrobiolog i epidemiolog, voditelj mikrobiološke dijagnostike Univerzitetske bolnice u Bonnu, komentarisao je stanje s koronavirusom.

Kazao je kako će se od srijede u Njemačkoj pravilo 3G početi primjenjivati i na radom mjestu. To znači da će zaposlenici i poslodavci koji nisu na popisu preboljelih ili vakcinisanih moći ući na radno mjesto jedino s dokazom da nisu zaraženi.

Poslodavci nisu dužni subvencionirati testove radnicima, nego samo provjeriti 3G certifikat prije njihova ulaska na radno mjesto i to dokumentovati. Zakon o zaštiti od infekcija predviđa kaznu do 25.000 eura za kršenje obveze praćenja i nošenja 3G mjere.

Parčina kaže da će se Nijemci koji nisu vakcinisani ili nisu preboljeli virus morati testirati svakodnevno. Komentirao je najavu uvođenja obvezne vakcinacije u Austriji od 1. februara.

“Stvar je vrlo jednostavna, nijedna država nema razvijenu regulacijsku politiku za relativno brzu implementaciju obvezne vakcinacije”, kazao je Parčina za Slobodnu Dalmaciju.

Evidentan otpor prema vakcinaciji u brojnim evropskim državama, dr. sc. Marijo Parčina karakterizira kao nedostatak zdravog razuma, ali ljude koji mu se protive ne smatra krivima.

“Kriv je sistem. Sistem je kriv što se vakcinisanje nije promovisalo godinama. Sistem obrazovanja, sistem javnog zdravstva, školski sistem… Vakcinacija je nešto što je bit medicine, što, praktički uz vodu, poboljšava kvalitetu života. O tome je trebalo govoriti prije deset godina, a ne tek sada, kad živimo u pandemiji”, naglašava hrvatski mikrobiolog i epidemiolog s adresom u Bonnu.

Njegov sta o situaciji u Hrvatskoj mogao bi se odnositi i na BiH, koja još više kasni u svemu kada je pandemija u pitanju za evropskim zemljama nego Hrvatska…

“U Hrvatskoj definitivno treba ukidati više slobode nevakcinisanima, puno više toga izregulisati, a prije svega napraviti veći pritisak na testiranje i na one koji se nisu vakcinisali. Nemam ništa protiv bilo koga… O.K., jesi antivakser?! Super, može. Mi moramo sve ljude poštovati. Ali ti isti ljudi moraju poštovati nas. Ako ti ja kao antivakseru kažem da postoji velika mogućnost da ćeš završiti na intenzivnoj i ti se i dalje ne želiš vakcinisati, onda izvoli, potpiši da se, u slučaju oboljenja, odričeš intenzivne njege. Vjerujte mi da niko od njih ne bi potpisao da se svojevoljno odriče intenzivne njege. Niko”, kazao je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju dr. sc. Parčina.