Portal 072info

Jesmo li dovoljno moćni za ovakve investicije?

Izgradnja tunela Vijenac u dužini od tri kilometra prema trenutnim troškovima iznosi oko 130 miliona KM što je preveliki luksuz koji Federacija BiH u ovo vrijeme nije smjela priuštiti – smatra član Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Zijad Jagodić.

Krak evropskog koridora V kroz Bosnu i Hercegovinu, kako navodi Jagodić u saopćenju za javnost, od posebnog je značaja za privredni i opće društveni razvoj.

Dodaje da u tom pogledu svi izgrađeni elementi autoceste trebaju oslikavati državu, regiju, narod, industriju, ali i moć države.

“Postavlja se logično pitanje, da li smo dovoljno moćni za ovakve investicije? Projektovanje i izgradnja zahtijevnih konstrukcija, kako kroz ravnice, tako i kanjone trebala bi biti stručno i ekonomično osmišljena. Međutim, projektiranje i izgradnja najskupljih prometnih konstrukcija sa svom najsavremenijom elektronskom opremom u ovoj i ovakvoj situaciji, Bosni i Hercegovini nisu potrebni”, navodi Jagodić.

Ukoliko bi se, po njegovom mišljenju, na ovoj pa i drugim trasama gradilo usjecima, zasjecima i nasipima FBiH bi mogla izgraditi tri do pet puta dužu trasu nego što je to na ovaj način.

“Ako se uzme u obzir da će i troškovi dugoročnog upravljanja i održavanja, vođenjem tendera za razne kooperante, servise, testiranja i sl. kod ovog ali i drugih tunela kontinuirano rasti, stvar postaje potpuno jasna”, naveo je Jagodić.

Pored lijepih riječi, kako je dodao, koje se mogu čuti i svečanosti prilikom puštanja u funkciju ovakvih konstrukcija, ne smijemo zaboraviti da će sve investicije i troškovi, planski i neplanski, redovni i vandredni, biti pojedinačno, ali i kolektivno breme svih nas dok ih ne isplatimo.

“Stoga se postavlja nezaobilazno pitanje kome će tuneli i najskuplje investicije u BiH najviše doprinijeti, učesnicima u prometu, graditeljima ili investitorima”, naveo je Jagodić u saopćenju za javnost.

Fena

Podijelite članak