Portal 072info

Jesmo li postali neradnici: Zašto građani BiH žude za prijevremenim penzionisanjem?

Zahtjevi za prijevremeno umirovljenje koji su do 31.12.2015. stigli na adresu Zavoda PIO/MIO Federacije otežat će dodatno isplatu mirovina, mišljenja je federalni premijer Fadil Novalić.

 

Govoreći o stanju u mirovinskom sustavu Novalić je kazao kako se zbog odredbe o prijevremenom umirovljenju za devet mjeseci prošle godine broj umirovljenika povećao za 25.000, što je mnogo s obzirom da je priliv novih umirovljenika godišnje do tada bio 4 do 7.000.

-Samo u prosincu smo imali 11 tisuća novih umirovljenika. Pored deficita od 159 milijuna maraka imamo novih 25.000 umirovljenika i neće biti problem samo deficit i kašnjenje koje imamo. Bit će jako velik problem dejstvo novih umirovljenika, kazao je Novalić.

Da situacija jeste teška, ali ne i tako loša kako to priča premijer govore službeni podatci Zavoda koji se predočavaju javnosti prilikom svake mjesečne isplate mirovina i iz kojih se vidi kako broj umirovljenika nije drastično povećan. Naime u prosincu 2014. broj umirovljenika kojima Zavod isplaćuje mirovine bio je 394.900, a u prosincu 2015. oko 402.000 umirovljenika. To znači da se za godinu dana broj umirovljenika povećao za oko 7.000.

Iz Zavoda PIO/MIO FBiH kazali su nam kako su do kraja prošle godine imali veliki broj spomenutih zahtjeva te kako se radi o cifri od oko 10.000 zahtjeva. Ove osobe bit će postepeno uvođene u sustav isplata, ali po zakonu koji je bio na snazi do kraja 2015.

-To će nam biti značajan financijski teret, ali poduzimamo aktivnosti u suradnji s Vladom FBiH kako bi riješili financiranje, kazao nam je glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić. Kada su u pitanju isplate mirovina u veljači, Kvesić kaže kako ne očekuju veće oscilacije u odnosu na ranije mjesece s obzirom da novi umirovljenici još uvijek nisu uvedeni u sustav. Ipak kašnjenja će najvjerojatnije, kao i prošlih mjeseci biti jer ogroman deficit i slab priliv sredstava ne omogućavaju Zavodu isplatu svih mirovina u samo nekoliko dana.

Novca na računima Zavoda nema pa se tako ne može govoriti ni o povećanju mirovina. Povećanja, sasvim je jasno uskoro neće biti, potvrdio je i federalni premijer, ali i ostali dužnosnici Vlade. Naznaka za to nema i s tim su se, kazao je Novalić, složili i Vlada i Zavod MIO i umirovljenici. Ono što je važan segment u mirovinskom sustavu jeste novi zakon o MIO koji će, prema najavama iz Vlade, biti razmatran i najvjerojatnije usvojen u ovom ili narednom tjednu.

Dnevni list

Podijelite članak