Portal 072info

Jesmo li već zagazili u jesenski val koronavirusa?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Bosni i Hercegovini su u jednom danu potvrđena 453 nova slučaja zaraze koronavirusom, pokazuju podaci koje su u četvrtak objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo i Brčko distrikt. Riječ je o rekordnom broju, pa se BiH tako pridružila zemljama iz bližeg okruženja poput Hrvatske i Slovenije koje obih dana bilježe rekordni rast broja dnevno oboljelih
Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.604 uzorka, od kojih je 296 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi u svim županijama

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Novi slučajevi zabilježeni su u svim županijama u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 167.509 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 19.205 osoba, a prijavljeno je i pet novih smrtnih ishoda, čime se ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH popeo na 574, i to 381 muškarac i 193 žene.
U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je testiranje 663 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je kod 155 osoba u tom entitetu. Radi se o 90 muških I 65 ženskih osoba, od kojih je 47 mlađe, 94 srednje I 14 osoba starije životne dobi. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 10.0003 slučjaeva koronavirusa, a preminulo je 318 osoba kod kojih je potvrđen pozitivan test na koronavirus. Do sada se oporavilo ukupno 6.732 osoba, a testirano je ukupno 83.689 osoba. U Brčko distriktu BiH registrirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom.
U SKB-u Mostar testirano je 576 uzoraka od kojih je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivno 69, i to 48 iz Mostara, 8 iz Konjica, 4 iz Čitluka, 5 iz Čapljine, 2 iz Prozora-Rame te po jedan iz Jablanice i Neuma. Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano 70 osoba, od čega je 9  retestiranih osoba. Registrirane su 22  novozaražene  osobe na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 4  (2 muške i 2 ženske), Ljubuškog 16  (5 muških i  11 ženskih), Gruda 2  ( 1 muška i  1 ženska) osoba.
Sudeći po ponovnom rastu broja oboljelih evidentno je da se ponovo ulazi u kritično razdoblje koje bi moglo rezultirati novim velikim valom koronavirusa. Dolazak hladnijeg vremena, ponovno otvaranje škola, vrtića i fakulteta prvi je rizični faktor, a uz njega i sve češći boravci ljudi u zatvorenim prostorima.

Preporuke za javna okupljanja

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

S obzirom da je u idućih mjesec dana očekivati veliki broj događanja koji se tiču provođenja izborne kampanje, rizik od širenja koronavirusa će biti dramatično povećan. U vezi s tim aktivnostima Krizni stožer FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH izdali su preporuke za planiranje javnih okupljanja u vrijeme pandemije koronavirusa.
Organizatori skupova moraju voditi računa o dozvoljenom broju osoba, kao i gustini rasporeda osoba; prirodi kontakta tokom događaja i osiguranju sjedećih mjesta, mogućnosti organizacije na otvorenom, dobi posjetitelja i dužini trajanja događaja.
– Preporučuje se da postoji popis posjetitelja. Neophodno je imati kontrolu ulaska na događaj. U zavisnosti od epidemiološke situacije uvesti skrining posjetitelja na simptome COVID-19 bolesti prilikom ulaska na događanja –  navode iz ZZJZ FBiH.
Pored provođenja već donesenih naredbi, potrebno je planirati nadziranje mjera i imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.
Sve posjetitelje neophodno je informirati o mjerama kao što su obavezno nošenje maske i držanje distance, o simptomima bolesti i sl. Osobama koje boluju od kroničnih oboljenja preporučuje se da ne dolaze na događaj.
– Ako dođe do sumnje u pojavu COVID-19 vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama. Ovo uključuje pružanje informacija o zvanicama i posjetiteljima, posebno onim koji su imali simptome karakteristične za COVID-19.Ukoliko se pojavi dokazani slučaj COVID-19, potrebno je osigurati mehanizam putem kog se posjetitelji koji su bili u kontaktu sa zaraženim mogu obavijestiti – navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hrvatski otok ne zna za koronu: Prometno ljeto, ali bez zaraze uz baby boom

072info.com

Bh. epidemiologija iz drugog ugla: Nauka zaboravljena u vremenu, a potrebnija je nego ikad

072info.com

Epidemiološka situacija se pogoršava: U BiH 20 preminulih i 1.534 novozaraženih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6