Portal 072info

Jeste li i vi umorni ovih dana?

Ako posljednjih nekoliko dana osjećate umor i teško vam je da se pokrenete, znajte da niste sami. Promjena godišnjeg doba, odnosno prelazak iz ljeta u jesen, tako utiče na većinu ljudi.

Razlog za to je što ima sve manje sunca, ali nije riječ o tome da nedostatak sunčeve svjetlosti utiče na naše raspoloženje.

“Kada ste na suncu, oči šalju signal mozgu da sakuplja sunčevu svjetlost. Najbolje je jutarnje sunce, koje nam pomaže da se lakše probudimo, ali nas i održava budnima tokom cijelog dana”, objašnjavaju istraživači.

Promjena, odnosno manja izloženost suncu ometa prirodni ritam našeg organizma. Zbog toga kada prođe ljeto i dođe jesen, često osjećamo umor iako nismo radili ništa fizički ili psihički naporno.

Istraživači naglašavaju da naš organizam ima dva unutrašnja sata, ljetni i zimski, koji se smjenjuju u zavisnosti od izloženosti suncu. Nikakvo vještačko osvjetljenje ne može da nam pomogne, naglašavaju istraživači. Oni objašnjavaju da se sa hladnijim vremenom često mijenja i naše ponašanje. Naprimjer, teže nam je da natjeramo sebe da budemo fizički aktivni kada napolju malo zahladi, pa više vremena provodimo izležavajući se.

“Fizička aktivnost održava nas i psihički budnima”, ističu istraživači. Promjena godišnjeg doba nema nikakav dugotrajan efekt na naš organizam, koji se na manju izloženost sunčevoj svjetlosti navikne za nekoliko sedmica.

Izlažite se sunčevoj svjetlosti najmanje 15 minuta dnevno, jer ona djeluje na metabolizam i na ključne neuroprenosnike koji, pak, djeluju na proizvodnju melatonina, regulatora raspoloženja. Na poslu i kod kuće obavljajte uobičajene obaveze bez odgađanja.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box