JESTE LI JEDAN OD NJIH: Sve manje parova dijeli bračnu postelju?

ID-10076447

Hrkanje, nesanica, okretanje, čitanje u krevetu, samo su neke od stvari koje nam ometetaju san, ali i stvari zbog kojih parovi sve češće ne spavaju u istom krevetu, a ponekad ni u istoj sobi, nalazi su novih studija.

Istraživanje koje je sprovela britanska kompanija “Ergoflex” obuhvatilo je 2.010 muškaraca i žena koji žive zajedno, a rezultati su pokazali da svaki šesti par redovno, a neki i stalno, ne spava u istom krevetu, zbog navika partnera koje ih nerviraju i ometaju san.

I dok parovi na početku krenu da spavaju odvojeno ne bi li zaštitili svoju ljubav, istraživanje je otkrilo da dve trećine onih koji spavaju u različitim krevetima, pa čak i sobama, tvrde da je takav aranžman ostavio negativan uticaj na vezu, tačnije da ih je udaljio od partnera i pokvario im seksualni život.

Spavanje u odvojenim krevetima obično počinje zbog “različitih navika u krevetu”, a 86 % ispitanika je izjavilo da bolje spavaju kada su odvojeni od partnera i njegovih “noćnih navika”.

Međutim, dvije trećine ispitanika priznalo je da je takav raspored spavanja imao negativan uticaj na njihovu vezu. Od njih 51 % izjavilo je da osjećaju da su se zbog odvojenog spavanja udaljili od partnera, dok je 42 % priznalo da je cijela situacija negativno uticala na njihov seksualni život.

Kada su u pitanju razlozi za spavanje u odvojenim krevetima 43 % “solo spavača” je navelo različite navike, kao što je vrijeme kada se odlazi na spavanje ili gledanje televizora ili čitanje pred spavanje. Jedna trećina ispitanika je odlučila da se odvoji od svojih partnera zbog hrkanja, a petina zato što vole da spavaju sami u svom krevetu.

Interesantno je da je 72 % ispitanika prije odvajanja spavalo u istom krevetu kao i njihov partner, dok ostalih 28 % to nikad nisu ni radili, već su od početka veze spavali u zasebnim krevetima. Na pitanje da li i kad planiraju da ponovo spavaju u istom krevetu 51 % ispitanika je reklo „ne“, od kojih je 78 % izjavilo da jednostavno vole da spavaju sami.

Istraživači su na kraju zaključili da bez obzira na razlog, ljudi smatraju da se najbolje odmore kada spavaju sami u krevetu, kao i da se pokazalo da partneri koji spavaju odvojeno tokom dana imaju bolji odnos.

Izvor: Telegraf.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE