Portal 072info

JESTE LI SVJESNI: Ovo su 4 loše navike koje sabotiraju vaš san!

Na listi nema npr. alkohola, jer se podrazumijeva da ga ne konzumirate svakodnevno.

Ako imate problema sa spavanjem ili kratkim snom, trebali biste se možda pozabaviti lošim navikama koje radite svakodnevno. Donosimo vam četiri loše navike koje mogu utjecati na kvalitetu vašeg sna. Na listi nema npr. alkohola jer se podrazumijeva da ga ne konzumirate svakodnevno, piše “Dnevno.hr“.

1. Kofein

Znanstvenici iz centra za istraživanje problema sa snom iz Henry Ford bolnice u Detroitu ustvrdili su da konzumacija 400 miligrama kofeina (2 do 4 šalice kave ovisno o jačini) šest sati prije sna mogu skratiti vrijeme vašeg spavanja za sat vremena. Ako idete spavati u 23 sata, preporučuje se da najkasnije u 17 sati popijete zadnju kavu.

2. Gledanje u ekrane

Svjetla elektroničkih uređaja mogu bitno utjecati na hormon melatonin koji nam pomaže da zaspemo. Barem sat vremena prije spavanja ne bi smjeli tipkati po našim mobitelima ili računalima. Ako baš morate, znanstvenici preporučuju da ekrane držite najmanje 35 centimetara od očiju te bistrinu (brightness) na uređajima postavite na minimum.

3. Večera uoči spavanja

Ako odete u krevet nedugo nakon jela zapravo ćete pokrenuti svoje tijelo s novom energijom iz hrane. Teže ćete zaspati pa se preporuča da minimalno dva sata prije spavanje ne jedete.

4. Pušenje

Ne samo da pušači provode manje vremena u dubokom snu u odnosu na nepušače, već prema jednom nedavnom istraživanju svaka zapaljena cigareta tijekom dana skraćuje san za 1,2 minute.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box