Portal 072info

Jeste li znali? 7 čestih zabluda iz geografije na koje se samo znalci klade

Screenshot 3 741
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi ponekad znamo biti potpuni sigurni u neke stvari i uzimati ih zdravo za gotovo.

Ista stvar je i kod geografije, uvjereni smo kako neke stvari znamo, gotovo bismo se u njih okladili, ali ipak, činjenice govore drukčije, te se nerijetko iznenadimo. Ovo je 7 činjenica koje se često smatra tačnima, a zapravo su – pogrešne.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Lagos je glavni grad Nigerije

Da je ovaj članak pisan 1990., podatak o Lagosu kao glavnom gradu Nigerije bio bi ispravan, ali još od 1991., glavni grad Nigerije premješten je u Abuju. Glavni razlozi za premještaj bili su položaj Abuje (gotovo u sredini države), ali i tadašnje otvaranje zabavnog parka Wonderland, poznatog i kao nigerijski Disney, koji je trebao pomoći privlačenju turista.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Island je prekriven ledom

Uprkos imenu, mala otočna država u Atlantiku, nije prekrivena ni okovana snijegom i ledom. Zahvaljujući toploj sjevernoj atlantskoj struji u blizini, obale Islanda ostaju cijelu zimu bez leda. Jasno, ima ledenjaka, ali ne zaboravite kako je ovo zemlja vatre i leda, tako da ima ogroman broj gejzira, baš kao i vulkana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Velika Britanija i Ujedinjeno Kraljevstvo su isto

E pa nisu. Ujedinjeno Kraljevstvo obuhvaća Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku, a Velika Britanija sve navedene zemlje osim – Sjeverne Irske. Dakle, razlika itekako postoji.

Aljaska je najmanja američka savezna država

Da, Aljaska je na samom sjeveru i nije baš najugodnije mjesto za život, pa nije previše niti naseljena. Ipak, po popisu iz 2016. godine, SAD imaju dvije manje zemlje – Wyoming (586 hiljada stanovnika) i Vermont (625 hiljada stanovnika). Tek onda, kao treća odozada dolazi Aljaska, u kojoj je dom našlo 742 hiljade duša.

Route 66 je najduža cesta Sjedinjenih Američkih Država

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je daleko najpoznatija, te prolazi kroz tri vremenske zone spajajući Chicago i Santa Monicu u Kaliforniji te se proteže na nešto više od 3900 kilometara, Route 66 kudikamo je kraća od Route 20 koja spaja Boston i grad Newport u Oregonu, a dugačka je nevjerovatnih 5415 kilometara!

Norveška je najsjevernija zemlja na svijetu

Pogrešno, sjevernije tačke imaju i Rusija i Kanada, a najsjevernije kopno na svijetu pripada Grenlandu (tj. Danskoj), a riječ je o otoku Kaffeklubben.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Antraktika nema vremenske zone

Česta je zabluda kako zaleđeni kontinent na Južnom polu nema vremenske zone. Ipak, vjerovali ili ne, na Antarktici je u upotrebi devet različitih vremenskih zona. Da, da, ovo su neke sitnice koje gotovo sigurno niste učili u školi.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6