Jeste li znali da je u ovom argentinskom gradu djeci zabranjeno dati ime Messi?

Premda je Lionel Messi jedno od najpoznatijih imena na svijetu, u njegovom rodnom gradu Rosariju djecu je zabranjeno nazvati po prezimenu uspješnog nogometaša.

Argentinski mediji još prije osam godina izvijestili su o presedanu kada je jedan navijač uspio svom novorođenom djetetu dati ime “Messi”.

Zvaničnik iz Rosarija je svojevremeno upozorio da je novorođenčad zabranjeno zvati “Messi”, uprkos činjenici da je muškarac s juga zemlje dobio dozvolu da tako nazove svoju bebu.

Navijač Hector Varela je natjerao matični registar Rio Negra da prihvati ime “Messi” za njegovu bebu u dobi od dvije sedmice života. Muškarac je zatražio posebno odobrenje agencije, ne znajući da će njegov sin biti prva osoba u Argentini koja će nositi to ime.

Vlasti su htjele uprkos presedanu osigurati da drugi roditelji ne krenu stopama Varele te je direktor civilnog registra provincije Santa Fe, Gonzalo Carrillo, za Radio 2 Rosario rekao da je korištenje prezimena kao imena “zabranjeno zakonom” jer može izazvati zabunu.

Vladine procjene pokazuju da je nakon Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu, dvoje od desetero rođene djece dobilo jedno od imena igrača reprezentacije Argentine i da ih predvode Lionel ili Leonel, Ángel, Gonzalo, Sergio i Javier.

Klix