Portal 072info

Jeste li znali da su ove slavne žene izborile bitku s teškom bolešću?

2f0b4aae0446d9f689178110d5348675
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rak dojke najučestalija je zloćudna bolest od koje obolijevaju žene, ali i drugi najučestaliji tumor uopće.

S obzirom na to da se svake godine dijagnosticira oko 1,67 miliona novih slučajeva, logično je da su među oboljelim ženama i one slavne. Iako je svaka od njih imala drugačiju priču i drugačiji put do ozdravljenja, jedno im je zajedničko – sve one progovorile su o svom iskustvu s rakom dojke kako bi educirale, inspirisale i pomogle drugim ženama koje se nalaze u sličnoj situaciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cynthia Nixon

Najpoznatija po ulozi Mirande u kultnoj seriji “Seks i grad”, ovoj 53-godišnjoj glumici dijagnosticiran je rak dojke u 40. godini. Budući da joj je i majka bolovala od iste bolesti, Nixon je na mamografiju krenula već s 35 godina. Čim je saznala dijagnozu, podvrgnula se lumpektomiji i radioterapiji, a o svemu je progovorila tek dvije godine kasnije kad se riješila zloćudnog tumora. Od tada je mnogo puta istaknula važnost redovitog odlaska na mamografiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, njen je tumor bio toliko mali da ga doktor ne bi ni primijetio da nije bilo prijašnjih snimki mamografije koje su bile uredne i na kojima nije bilo ničeg.

Kylie Minogue

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pjevačica, koju ponajviše pamtimo po pjesmi “Can’t Get You Out of My Head” iz 2001. godine, za rak dojke saznala je zahvaljujući samopregledu. Sa samo 36 godina napipala je kvržicu na dojci i otišla na pregled, ali ispostavilo se da nema ničega.

Međutim, slušajući svoju intuiciju, nekoliko mjeseci kasnije odlučila je ponovno otići na pregled i saznala da ipak ima tumor. Nekoliko dana nakon dijagnoze obavila je lumpektomiju i odradila kemoterapiju. Od tada je u medijima nekoliko puta poručila svim ženama da slušaju svoju intuiciju i zatraže drugo mišljenje ako je potrebno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Christina Applegate

Ova 48-godišnja glumica pojavljivala se u mnogim filmovima i serijama, ali ponajviše je pamtimo po dvije uloge – Kelly Bundy u sitcomu “Bračne vode” te kao Amy, sestru Rachel Green u mnogima omiljenoj seriji “Prijatelji”. Njena je majka dva puta imala rak dojke, a Christini je dijagnosticiran sa samo 36 godina. No osim raka dojke, Christina je saznala da nosi BRCA gen, odnosno nasljedni rak dojke, što znači da bi se i nakon lumpektomije on mogao vratiti. Zato se, umjesto toga, Christina odlučila na dvostruku mastektomiju, iako joj je rak otkriven u samo jednoj dojci. Od tada nastoji podignuti svijest u javnosti o važnosti genskog testiranja kao preventivne mjere za sve žene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sheryl Crow

Američkoj muzičarki kojoj možemo zahvaliti na pjesmama “If It Makes You Happy” i “Soak Up The Sun” te na pjesmi “The First Cut Is The Deepest”, koju je otpjevala u nekoć “it” seriji “One Tree Hill”, rak dojke dijagnosticiran je 2006., kad je imala 44 godine. Nasreću, rak je otkriven u ranoj fazi, pa je Sherly nakon lumpektomije i radioterapije potpuno zdrava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, ono što je naučila iz tog iskustva i što od tada poručuje drugim ženama jest da nauče staviti sebe i svoje zdravlje na prvo mjesto. U jednom intervjuu za health.com izjavila je kako se uvijek brinemo za druge dok radimo i obavljamo još hiljadu drugih stvari, a zapravo trebamo naučiti same sebi biti prioritet i brinuti se o svome zdravlju.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)