JESTE LI ZNALI ZA OVE OBIČAJE U TRADICIJI VJENČANJA BOŠNJAKA: Razgovarali smo sa ef. Šljivom i Hošićem

vjenjacnaje 3 0 696x392 1

O Islamskoj tradiciji Bošnjaka prilikom organizacije vjenčanja govorimo 27. dana ramazana u emisiji „Značajni simboli“ Hayat TV-a razgovarali smo sa mr. Melik ef. Šljivo i Enver ef. Hošić.

Mnogobrojni su običaji kod bosanskohercegovačkim muslimana koji su se vremenom mijenjali shodno stanjima i pozicijama života samim muslimana.

Mnogi ti običaji koji su bili su nasljeđeni iz staroslovenske tradicije, ali su dolaskom islama izmjenjeni.

  • Kod bosanskohercegovačkim muslimana tada je bila važnija svadba koja se provodila nekoliko dana nego sami čin koji bi se obavljao kod nadležnih organa. Kada bi se momak i djevojka zagledali i kada bi ona obećala da će se uzeti za momka, momak bi poslao majku ili neku drugu ženu da ide u prošnju. Ta osoba koja je išla u krošnju zvala se svatica – kazuje nam ef. Šljivo.

Danas dosta toga nije kao nekada.

Kada se momak i djevojka dogovore oko vjenčanja i da će supiti u bračnu zajendicu obavještavaju svoje roditelja. To nije klasična prošnja kao što se pamti ranije kazuje nam

  • Opet to zavisi od mjesta do mjesta, od porodice do porodice. Od mladenaca njihovog svjetlonazora, da li žele na ovaj ili onaj način da pristupe svadbi.  Danas nema nekakv okvir u koji se može okviriti jedno vjenčanje, da li općinsko ili šerijatsko. Mladenci vrlo često mogu da budu kreativne oko svadbe. Nakon što se dogovore oko vjenčanja, dogovori se Općinsko vjenčanje i kada svatovi krenu onaj idu obično u velikim svatovima, ali samo određeni dio, bliža prijatelji rodbini idu kući od mlade. Naravno, prilikom dolaska , zadržali su se određeni običaji oko vjenčanja. Kada kreće mlada nju izvodi glavni svat i jenga uz obavezno učenje tekbira. Nakon izvođenja malde odlaze u Općinu na vjenčanje, nakon toga u Džamiju na šerijatsko vjenčanje te onakon obavljanja ovoga odalzi se u kuću mladoženje. Običaji prilikom dolaska su davanje meda,  stavljanje Kur’ana pod desnu ruku, muškog djeteta u krilo kako bi u tu kuću donijela muški porod – pojašnjava nam ef. Hošić.

Još jednom ef. Hošić napominje da je dosta stvari prilikom obavljanja današnjeg vjenčaja izmijenjeno ali se szadržala ona suština kako bi bili pod okriljem Allahove zaštite.