AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Evropske države bilježe ogroman porast novozaraženih koronavirusom. Bosni i Hercegovina nije izuzetak.

Međutim, zemlje poput Francuske, Holandije, Portugala donijele su ili donose restriktivnije mjere, a sve u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa.

Tako su ulice Pariza i još osam francuskih gradova sinoć ostale su prazne nakon što je na snagu stupio policijski sat zbog širenja koronavirusa.

Francuska je jedno od najvećih žarišta zaraze u Evrope. Francusko ministarstvo zdravstva u subotu je obavijestilo o 32.427 novih slučajeva, nakon što ih je u petak bilo 25.086. Ukupan broj zaraženih od početka pandemije u Francuskoj iznosi 867.197 s 33.392 smrtnih slučajeva, 90 više nego u petak.

Policijski sat koji će svakodnevno biti na snazi mjesec u Francuskoj se odnosi na otprilike 20 miliona stanovnika u gradovima poput prijestolnice, Marseljea, Liona, Lilea i Tuluza. Policijski sat traje od 21 sat do 6 ujutro.

Predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ističe kako je cilj te mjere smanjivanje rizika od prevelikog pritiska na bolnički sistem. 

Nove mjere za suzbijanje koronavirusa najavljene su i u Italiji koja je u subotu zabilježila rekordan broj novozaraženih. 

Također, slovački premijer Igor Matovič najavio je da će njegova država testirati svakog stanovnika starijeg od deset godina. Vlada u Bratislavi je ranije ovaj mjesec proglasila vanredno stanje, a ove sedmice je donijela nove restrikcije koje uključuju i zabranu masovnih događanja i misa, zatvaranje teretana i bazena i prebacivanje školske nastave na daljinu. 

U Njemačkoj je kancelarka Angela Merkel pozvala ljude da što više ostaju doma. 

– Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da širenje virusa izmakne kontroli – upozorila je kancelarka. 

Broj novozaraženih u Njemačkoj u nedjelju je narastao za 5.587, na sveukupno 361.974 slučajeva, podaci su Instituta Robert Koch. 

Poljska je ove sedmice uvela crvene zone u kojima se zatvaraju škole i teretane, uključujući prijestolnicu Varšavu. 

Portugal je zabranio okupljanja s više od pet ljudi. Na vjenčanjima i krštenjima smije biti najviše pedeset ljudi, a ostale zabave su zabranjene. 

U Holandiji su od 14. oktobra zatvoreni svi kafići i restorani, osim dostava. Kućanstva smiju imati samo tri gosta dnevno. 

Slične mjere donesene su i u Belgiji koja od ponedjeljka na četiri sedmice zatvara barove i restorane. 

Rusija je u nedjelju zabilježila 15.099 novih slučajeva i sada ima ukupno gotovo 1,4 miliona zaraženih od početka pandemije. U posljednja 24 sata umrlo je 185 ljudi povezano s virusom COVID-19 pa je broj umrlih ukupno 24.187. 

Avaz