Jesu li mučnina i povraćanje simptomi koronavirusa: Evo šta kažu ljekari…

fc1d6f998bd8decdbc847360a4351fb7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uobičajeni simptomi COVID-19 bolesti otprilike su ono što biste očekivali ako imate respiratornih problema: temperatura, kašalj, umor i bol u mišićima. No, prema tvrdnjama ljekara, mnogi su bolesnici iskusili i gastroenterološke probleme poput mučnine, povraćanja i proljeva, nekad čak i prije pojave respiratornih simptoma.

Da je povraćanje simptom infekcije, povezalo se prije nekoliko mjeseci kada je svoje simptome podijelila na društvenim mrežama jedna djevojka te navela da uz sve poznate simptome u kasnijoj fazi bolesti javilo i konstanto povraćanje uz nesanicu i potpuni gubitak apetita.

Ona nije sama, novinarka Abigail Tarttelin svoje je simptome detaljno opisala:

– Evo što se dogodilo meni: Prvo jutro sam se probudila i osjetila bol u grlu, a onda su se javile probavne smetnje. Dane sam zbog povraćanja provodila u kupatilu, žaleći samu sebe.

Nakon nekoliko dana razvio se kašalj, bol u mišićima i plućima – kazala je Tarttelin.

Iako se nije testirala, smatra da se radilo o koronavirusu.

Naučnici su također povezali da spomenuti simptomi mogu nastati kao posljedica infekcije koronavirusom, uz respiratorne simptome. Jedna od prvih studija je provedena u Kini gdje su autori od 652 pacijenta primljena u bolnice kod oko 10 posto pacijenata zabilježili i simptome poput proljeva, mučnine i povraćanja.

U nekim slučajevima gastroenterološki problemi bili su i jedini simptomi bolesti.

Prema pisanju magazina The American Journal of Gastroenterology, kod 50 posto hospitaliziranih pacijenata u provinciji Hubei u Kini, u aprilu, njih 28 je imalo probavne tegobe, šest nije imalo respiratornih simptoma.

Dok stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto ovaj virus uzrokuje povraćanje, navode da je moguće da se radi o molekulama koje virus napada (ACE2), a ne nalaze se samo u plućima već i u probavnom traktu.

Sva spomenuta istraživanja i dokazi ukazuju kako povraćanje i mučnina ne biste smjeli ignorirati dok traje pandemija.

– Bilo bi pametno uzeti u obzir da su i ovo simptomi infekcije koronavirusom, iako nemate drugih simptoma – navodi dr. Jorge Vournas, i u tom je slučaju važno otići na testiranje.

Ako ste primijetili ove simptome i otišli na testiranje, pametno bi bilo ostati kod kuće u međuvremenu i pratiti simptome. Također pazite na unos tekućine, hrane i dovoljno sna.

Rana su istraživanja pokazala kako se kod oko 50 posto osoba koje su umrle zbog ove bolesti razvila i sekundarna bakterijska ili gljivična infekcija, od kojih su neke otporne na antibiotike.

Ljekari i nisu previše iznenađeni pojavom sekundarne infekcije jer se često javljaju kao “nuspojava” virusnih infekcija, poput gripe.

Pripazite na higijenu

I dalje su higijena, distanciranost i nošenje maski najbolji način zaštite od virusa, pa je savjet da ih se pridržavate.

Kad prati ruke

– Nakon boravka na javnim mjestima. Ako ste dirali kvake, kolica u prodavnicama, dugme na liftu…

– Nakon kihanja ili kašljanja.

– Prije dodirivanja lica, posebno očiju i nosa.

– Nakon odlaska u wc.

– Nakon diranja ljubimca.

– Prije i nakon pripreme obroka.

– Nakon što promijenite bebi pelene.

– Nakon diranja vreće za smeće.

GODISNJICA
MARKETING