Portal 072info

Jesu li plaviše pametnije od tamnokosih

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Popularna priča da su plavuše intelektualno prikraćene, postoji toliko dugo da stereotip ima svoju kategoriju u humoru – viceve o plavušama.

Ali profesor Jay Zagorsky s Univerziteta u Bostonu smatra da to nije nimalo duhovito jer može imati ozbiljne ekonomske posljedice koje utječu na zapošljavanje i unapređenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Istraživanje odgovara na pitanje jesu li plavuše stvarno glupe. Pitanje nije trivijalno, jer ako se plavuše pogrešno percipiraju kao manje inteligentne, zbog te bi predrasude mogle imati problema u radnoj karijeri – smatra Zagorsky.

Da bi došao do podataka o tome, Zagorsky se poslužio rezultatima testova koje Pentagon koristi za procjenu inteligencije osoba koje su se prijavile u američke oružane snage. Radi se o podacima iz testova provedenih 1980.  koje je ispunilo 10.878 Amerikanaca u dobi od 14 do 21 godine. Kako postoji i evidencija o prirodnoj boji njihove kose, Zagorsky je uspješno izvukao željene zaključke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zagorsky je otkrio da prirodne plavuše imaju malo viši prosječan kvocijent inteligencije (IQ) od tamnokosih žena. Prosječan kvocijent inteligencije kod plavuša je iznosio 103,2, kod brineta 102,7, crvenokosih 101,2, a kod crnokosih žena 100,5.

Među muškarcima su najinteligentniji ispali smeđokosi sa 104,4, a plavokosi su bili drugi s neznatno nižim prosjekom inteligencije od 103,9.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)