000 9BH3MP 750x479 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Za New York Times stručnjak je govorio o delta varijanti koronavirus i pojavljuju li se kod zaraze njome drugačiji simptomi nego s prethodnim varijantama.

FIXGEHALT

Većinu hospitaliziranih zbog Covida-19 u SAD-u čine necijepljeni. Kod njih je također i veći rizik za razvijanje težih simptoma poput otežanog disanja te konstantne boli ili pritiska u prsima.

Delta varijanta duplo je zaraznija od prijašnjih, točnije, zarazna je ko i vodene kozice. Osim toga, brzo se replicira u tijelu te se kod zaraženih velike količine virusa nalaze u nosu i grlu.

Dr. Andrew T. Chan, epidemiolog i liječnik u bolnici u Massachusettsu jedan je od istraživača u studiji koja se bavi simptomima Covida-19. Tijekom istraživanja pratio je milijune zaraženih u SAD-u, Velikoj britaniji i Švedskoj koji preko aplikacije sami unose simptome koje osjećaju nakon zaraze.

LIDER

Rezultati, koji još nisu recenzirani, sugeriraju da su cijepljeni dobro zaštićeni i protiv Delta varijante te da se kod njih razvijaju vrlo blagi simptomi, a i brže preboljevaju koronavirus. Dr. Chan sada je istaknuo kako je simptomi nakon zaraze Deltom razlikuju od onih dosad prijavljivanih.

“Među cijepljenim odraslima sada vidimo simptome koji su sličniji običnoj prehladi. Ljudi još uvijek prijavljuju kašalj, ali sve više se javlja curenje nosa i kihanje. Žale se još uvijek i na glavobolju i grlobolju, a sve manje na povišenu temperaturu i gubitak mirisa i okusa”, kaže dr. Chen za New York Times.