Screenshot 3 90
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 30, 2021 @ 11:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Secesionističke težnje iz RS-a te opća politička nesigurnost i blokada državnih institucija drastično pogoršavaju sigurnosnu situaciju u BiH. Pominjanje nekog oblika sukoba postalo je uobičajeno, a analitičari idu toliko daleko da upozoravaju na mogućnosti angažmana privatnih stranih vojski.

NER FIT

Uoči jučerašnjeg kongresnog saslušanja o američkom angažmanu na Balkanu, za Glas Amerike govorio je kongresmen Bill Keating, demokrata iz Massachusettsa, koji predsjedava kongresnim potkomitetom. Posebno je zanimljiv dio u kojem govori o potencijalnim vojnim ugrožavanjima Bosne i Hercegovine te angažmanu zloglasnih stranih privatnih vojski, i s tim u vezi potrebi jačanja NATO prisustva u regionu.

Novinar Glasa Amerike konstatirao je kako je veliki dio Dejtonskog sporazuma “ogromna sposobnost odvraćanja NATO-a” te kako Aneks 1A zadužuje NATO za brigu o održavanju sigurnosti u cijeloj BiH, kako je on tu odgovornost prenio na EU 2004. godine, koja je od tada smanjila svoj kontingent na otprilike 700 vojnika – 4.300 vojnika manje nego što EUCOM [Evropska komanda Vojske Sjedinjenih Država] smatra neophodnim. Keatingu je navedeno i kako mnogi, uključujući analitičara Kurta Bassuenera, već dugo tvrde da je povećanje kapaciteta odvraćanja od ključnog značaja, posebno imajući u vidu događaje u Ukrajini 2014. i pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

“Mislim da ako bi došlo do porasta vojnog prisustva u trenutku diplomatskog napora, da bi to moglo naštetiti stvarima o kojima govorim, poput naših napora u sferi vladavine prava. Tako da je moje razmišljanje u ovom trenutku da idemo naprijed diplomatijom, da napredujemo ka EU proširenju i inkluziji, da napredujemo ekonomski i da vidimo možemo li otvoriti više vrata za ekonomske veze s EU i SAD-om. Ako zaista postoji bilo kakva prijetnja od grupacija poput Wagner grupe ili ‘Malih zelenih ljudi’, vjerujem da ćemo biti na oprezu i spremni da brzo djelujemo”, kazao je on.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Dodao je kako ne bi da radi ništa da uznemiri ili da povod onima koji pričaju o secesiji i separatizmu da huškaju.

“Mislim da u ovom trenutku prijetnja nije vojna, ali smo nakon Ukrajine na većem oprezu u vezi s takvim akcijama nego što smo bili prije. Ipak, mislim da bi naš fokus trebao ostati diplomatski i ekonomski”, kazao je on.

Mislim da bi eskalacija vojske mogla, u teoriji, smiriti stvari, ali bi također mogla izazvati veću reakciju onih koji bi željeli da to iskoriste za propagandne svrhe, dodao je.

“Tako da to smatram nepotrebnim rizikom, ali želim ipak ovo naglasiti: naučili smo lekcije s Ukrajinom. Naučili smo da budemo veoma oprezni. Ne mislim da će EU, NATO i SAD tolerisati takvu vrstu agresije”, zaključio je Keating.

Wagner grupa je privatna ruska vojna kompanija koja je sudjelovala u vojnim akcijama na brojnim modernim ratištima, od Sirije do Ukrajine. “Mali zeleni ljudi” ili “Little green men” odnosi se na maskirane vojnike Ruske Federacije u neobilježenim zelenim vojnim uniformama, koji nose moderno rusko vojno oružje, a pojavili su se tokom ukrajinske krize 2014.

LIDER