Portal 072info

Jesu li zakazale karike sistema u slučaju Gačić?

Nakon ubistva Sauda Sultanića u mjestu Podorašac za Edinom Gačićem počinje potraga policijske uprave Konjic, u koju se uključuje i Jedinica za podršku MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Dva dana kasnije policija objavljuje fotografije uz opis Gačićevog fizičkog izgleda.

Saopštava se, da se u potragu uključuju i pojedine druge policijske agencije, sve do ubistva policajca Mahira Begića, od kada za višestrukim ubicom tragaju – svi. Jesu li u slučaju Gačić zakazale pojedine karike sistema i koje?

Za višestrukim ubicom tragalo se devet dana. Sve policijske agencije uključuju se u masovnu potragu za Edinom Gačićem nakon što od njegovog trećeg ubistva kod Konjica do četvrtog – prolazi šest dana.

Državni ministar bezbjednosti sumirajući sve u slučaju Gačić ne govori o neefikasnosti policije već o odgovornosti u sistemu države.

“Vi kako god napravite funkcionalan policijski sistem, kada bi napravili samo jednu policiju u BiH – policija može reagovati kada se nešto dogodi, ne može policija ni liječiti, ni sklanjati, ni nekoga proglasiti psihijatrijskim slučajem, niti nekome dati dijagnozu, a pogotovo ga ne može uputiti u neku ustanovu gdje bi bio izlovan. Ovdje, kao što u svakom zločinu manje ili više ima udjela država, u ovom zločinu i u ovom slučaju udio države je veliki i ogroman i najveću ogovornost snosi država zato što ne funkcioniše sistem u smislu sprečavanja”, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Masovna i brza akcija policijskih agencija trebala je biti organizovana odmah nakon ubistva Sauda Sultanića kod Konjica, smatraju stručnjaci.

“Tada se trebalo pristupiti ovakvom pristupu gdje bi se gotovo prevrnuo i prečešljao svaki pedalj područja opštine Konjic i ta bi se osoba sigurno našla, ali to je sada pitanje za analizu samog menadženta – da li su oni smatrali da će se ta osoba predati dobrovoljno ili da će joj nedostajati hrane. Nažalost, nije se smjelo prepustiti slučaju da dođe do još jednog ubistva”, pojasnio je Armin Kržalić sa Fakulteta za kriminalistiku UNSA.

Izvor: N1

Ko je smio, trebao, procjenio – pitanje je i u slučaju vještačenja Edina Gačića nakon prvog ubistva koje je počinio – ubistva njegovog saborca iz odreda El Mudžahid.

Presudom Kantonalnog suda u Zenici, januara 1999. godine, Gačiću je izrečena sigurnosna mjera psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Rješenjem istog suda iz jula 2003. takva mjera je obustavljena, nevedeno je za N1 u odgovoru Federalnog ministarstva pravde.

Podsjećamo da je Edin Gačić prije toga – 2002. godine tokom dopusta iz zeničkog zatvora počinio novo ubistvo – ubistvo majke.

“Dobra je suradnja između pravosudnih institucija i ustanova psihijatrijskog tipa, međutim problem su zakoni. Pravosudne, a i zdravstvene institucije moraju se ponašati po zakonu – i tu je taj limit koji diriguje takvu situaciju. Ne želim sada da unosim dodatnu paniku, ali ima takvih pacijenata zbog kojih smo se mi obraćali institucijama i tražili kako da to riješimo jer ne možemo ih dalje zadržavati, a potebno je, međutim – nema rješena”, mišljenja je Omer Ćemalović, forenzički psihijatar.

Evidentna je bila činjenica da se bez “novog događaja” neće nastaviti Edinovo liječenje iako je to bilo nužno i prijeko potrebno” – dio je izjave iz banjalučkog Centra za socijalni rad u koji je po izlasku na slobodu Edin Gačić redovno dolazio tokom 2017. godine.

Podijelite članak
  • 10
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box