Portal 072info

Jezero kod Ključa se ”vratilo” nakon tri mjeseca (VIDEO)

jezerokljuc

Misteriozna provalija u Gornjoj Sanici, opština Ključ u Bosni i Hercegovini, u proteklih nekoliko dana napunila se vodom, pa se tako na tom mjestu ponovo formiralo jezero.

Mještani koji žive u neposrednoj blizini začuđeni su ovom pojavom jer je jezero prije nešto više od tri mjeseca jednostavno nestalo, a za njim je ostala ogromna rupa koja se usljed odronjavanja zemlje neprestano širila.

U međuvremenu mještani su uklonili nekoliko pomoćnih objekata koji su se nalazili na samoj ivici provalije, jer je prijetilo njihovo urušavanje.

“Priroda ne prestaje da nas iznenađuje jer se za svega nekoliko dana ponovo formiralo jezero. Nadamo se da će time prestati širenje provalije kako bismo konačno mogli mirno da spavamo”, rekao je mještanin Hamdija Mešanović, prenijeli su banjalučki mediji.

Dodaje da su u proteklom periodu ovo mjesto posjećivali geolozi iz Sarajeva, koji su objasnili da su uzrok svemu tektonska pomijeranja duboko ispod površine zemlje.

“Samo su nam rekli da na tom mjestu, u unutrašnjosti zemlje, nalaze veliki rasedi, te da se ne može predvidjeti šta će biti u budućnosti. Rekli su da je iz tih razloga neizvjesno ulagati u bilo kakva saniranja, s obzirom na to da su potrebna ogromna sredstva. Evo, sad se nadamo da je problem riješen sam od sebe”, kaže Mešanović, dodajući kako je širenje provalije ugrozilo obližnje kuće.

Dodao je da je “abez”, kako su mještani nazvali ovaj prirodni fenomen, u proteklom periodu postao prava turistička atrakcija jer je veliki broj ljudi dolazio da to čudo vidi.

Tanjug

Podijelite članak