JEZERO MOŠĆANICA: Opasno kupanje u rudničkom oknu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

JezeroMoscanica
Foto: Eldar Tutnjic/072info

Sezona ljetovanja je počela zvanično sa današnjim danom, 21. junom. Istina, građani BiH ove godine ljetuju nešto drugačije nego je to bio slučaj ranijih goddina, a razlog je imovinsko stanje bh. građana. Upravo zbog navedenog, samo mali dio njih ove godine će vidjeti more dok će većina njih o plažama, čak i Jadrana, može samo maštati.

MošćanicaAlternativa za ljetovanje je mnogo, Tuzlaci će ljetovati na Panonskom jezeru, Bišćani na Uni, a Zeničani uveliko bijeg od vrućina pronalaze na bazenima u Crkvicama dok drugi pak odlaze na jezero Mošćanica. Jezero na Mošćanici nastalo je punjenjem rudarskog okna vodom.Boje hrđe Jezero se nalazi 15-tak kilometara od Zenice, na lokalitetu Mošćanica, bivšem rudniku površinskog kopa. Rudnik je davno napušten, nakon čega je, nakupljanjem vode u jednom od rudarskih okana, nastalo malo jezero. 

Iako u kantonalnoj vodnoj inspekciji znaju za podatak kako se Zeničani kupaju u jezeru na Mošćanici, ipak kupanje nije legalno budući da ovo mjesto nikada nije proglašeno kupalištem. Naime, riječ je o ostacima rudarskih jama, a prostor pripada rudniku Mošćanica. Da li je voda zagađena, to je diskutabilno, ali ne postoje zvanični podaci o ispitivanju vode od strane rudnika.

Ono što posebno bode oči je boja jezera, koja je pojedinim trenucima boja hrđe. Vjerovatno od rude, ali i napuštenih mašina, kojih, kako mještani tvrde, ima ispod površine vode, ali i nedaleko od uređenih plaža.

Iako se pojedini građani na Mošćanici kupaju godinama te ističu kako je jezero duboko i puno struja na nekim mjestima, ipak Zeničani ne bi trebali rizikovati. Vrući dani su pred nama, ljeto je zvanično nastupilo, a zenički bazeni nude vam idealno rješenje od visokih temperatura.