Portal 072info

Jezik koji pričamo ima ulogu u prenošenju koronavirusa: Ovi jezici su najrizičniji za zarazu

Screenshot 1 1852
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživači kažu da bi jezik mogao igrati ulogu u prijenosu COVID-19 zbog aspiriranih suglasnika. U engleskom jeziku izgovaranje slova “p” često stvara dašak zraka. Istraživači u Moskvi kažu kako bi jezici s takvim glasovima, odnosno aspiriranim suglasnicima, mogli povećati prenos virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Ova studija pokazuje zašto je u pojedinim zemljama stopa prenosa virusa veća nego kod drugih.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Aspirirani suglasnici zabrinjavajući su jer zbog njih ljudi mogu izbaciti više kapljica u zrak u usporedbi s drugim glasovima, navodi George Georgiou, postdoktorski istraživač na Univerzitetu RUDN u Moskvi i autor studije.

Georgiou i njegovi kolege pregledali su 26 zemalja s više od 1.000 slučajeva covida-19 do 23. marta. Izuzeli su Italiju zbog velikog broja i Japan zbog malog broja slučajeva po glavi stanovnika. Također su eliminisali Švicarsku iz studije zbog više službenih jezika.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Zaštitna maska pomaže

Istraživači su otkrili da su zemlje u kojima glavni govorni jezik sadrži aspirirane suglasnike imale 20 posto veće stope zaraze u usporedbi sa zemljama u kojima aspirirani suglasnici nisu dio dominantnog jezika. Ali, kažu da razlika u stopama zaraze nije bila statistički značajna i mogla bi se pripisati i drugim varijablama. Georgiou kaže da su to zemlje u kojima je službeni jezik engleski, njemački, norveški, mandarinski, kineski, korejski i japanski.

Španjolski, portugalski, talijanski i francuski nemaju aspirirane konsonante. U engleskom jeziku to su suglasnici P, T i K, ali ni oni u svakoj riječi ne zvuče isto pa se ne izbacuje jednaka količina kapljica svaki put.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Stručnjaci kažu da je, bez obzira na jezik, nošenje dobro postavljene maske najbolji način da zaštitite sebe i druge od izlaganja potencijalno zaraženim kapljicama. Osim nošenja maske, slijedite i druge sigurnosne mjere poput pranja ruku i održavanja udaljenosti kako biste se zaštitili.

– Iako je ideja da prenosivost virusa ovisi i o varijaciji govora zanimljiva hipoteza, to se vjerojatno može prevladati preporučenim javnozdravstvenim mjerama kao što je nošenje maske, kaže Makeda Robinson, MD, doktorica zarazne bolesti na Univerzitetu Stanford u Californiji, prenosi N1.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Porast broja oboljelih prijeti kolapsu zdravstvenog sistema u BiH (VIDEO)

072info.com

Koliko je izvjesno ponovno zatvaranje te kako bi ekonomija preživjela

072info.com

Upozorenje WHO o COVID-19: Sljedećih nekoliko mjeseci bit će teško

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6