1005x635 24


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Slučaj rumunske rukometašice Marijane Ćetiner (Cetiner) za portal “gsp.ro”, u kojem je govorila o odrastanju bez roditelja, seksualnom zlostavljanju i danima provedenim u zatvoru, šokirao je cijeli svijet.

– Nisam imala majku i oca, ostala sam u sirotištu. Tukli su me i silovali. Ta beba je umrla. Da, u sirotištu. Također me je silovao trener, da, Nita Grigore – priča Marijana Ćetiner.

Kako je rekla, ona nije bila jedina.

– Nisam bila jedina koju je trener zlostavljao. Zlostavljanje je započelo u 12. godini. Događalo se u kampu. Pozvao bi vas u svoju sobu i natjerao da se svučete. Ako niste željeli on bi rekao: “Sutra ideš kući, vraćaš se u sirotište. Đavo te uzima”! Nisam mogla ni sa kim da razgovaram. Ko će da te brani? Svijet bi njemu vjerovao – izjavila je Ćetiner.

Fizičko zlostavljanje je bilo i na utakmicama, ako trener ne bude zadovoljan sa igrom.

– Kada niste postigli gol, tukli bi vas tamo na klupi. Rekao bi:” Ako ne postignete 10 golova od 10, đavo će vas odvesti”! To se događalo dok nisam zatrudnjela. Morala sam da abortiram u petom mjesecu i umirala sam. Imala sam 12-13 godina. Bilo je teško, strašno! Prljavi trener. Ne znam da li je još uvijek živ. Kad nemaš mamu ili tatu, sve ode dođavola. Život je bio težak – poručila je Marijana Ćetiner.

sa druge strane, bivša igračica uhapšena je 1995. godine i osuđena na tri godine zatvora zbog “podsticanja ili primamljivanja osobe na seks sa ljudima istog pola”.

Poslije skoro tri godine u kojima je rekla da je pretrpila stravična mučenja u zatvoru Aiud i Tirgsor, Cetiner je 1998. godine oslobođena je dekretom predsjednika Emila Konstantineskua.

Marijana se prijavila za politički azil u Njemačkoj, gdje i danas živi, piše rumunski portal.