Jezivo seksualno zlostavljanje dječaka s poteškoćama u razvoju

djecak depresija noc stres silovanje Pixabay

Jezivo zlostavljanje dogodilo se prošle sedmice u školi u Bačkom Jarku u Srbiji kada su dva dječaka osmog razreda tjerala dječaka sa poteškoćama u razvoju, učenika sedmog razreda da ih oralno zadovolji, saznaje Blic.

Nasilne scene sa seksualnom konotacijom su snimalii i slali svima u školi i svojim prijateljima.

Ovo zlostavljanje koje se dogodilo prošlog utorka okarakterisano je kao slučaj nasilja trećeg nivoa.

MUP je odmah sutradan, 19. maja, podigao dvije krivične protiv roditelja dvojice dječaka, a Ministarstvo prosvjete je istog dana kada se dogodio ovaj jeziv čin, naložilo hitnu reakciju.

Škola je odmah organizovala psihološku podršku žrtvi-dječaku i organizovana je u Domu zdravlja u Novom Sadu.

Kako saznaje Blic roditelji svih učenika u školi su dobili informacije o kažnjavanju daljeg distribuiranja snimaka.

Oglasila se i Humanitarna organizacija za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom “Srbija velikog srca”. Na svojoj Facebook stranici napisali su da su svijest, savjest i moral na ispitu.

“Ne samo počinilaca, već i čitavog društva, svih nas. Ovo je samo jedan od dokaza da nismo dorasli roditeljstvu, odgovornom odnosu prema drugima i životu sa njima. Napad na bilo koje biće koje nije u stanju da procijeni opasnost, da se odbrani i sačuva sopstveni život, zdravlje i dostojanstvo, smatramo najnižim oblikom postojanja čovjeka”, rekla je Jelena Marković, predsjednica Humanitarne organizacije “Srbija velikog srca”.

Marković je dodala da ovo ne smije da se ponovi i da ne smijemo da odgajamo ovakvu djecu.

“S obzirom da je dijete u školi bilo izloženo najgnusnijem nasilju, očekujemo da cjelokupno društvo reaguje. To je jedini način da sačuvamo čast. Ovo je sramno, ponižavajuće i nedopustivo jer ostavlja mogućnost da se ponovo dogodi bilo kojem djetetu. Zahtijevamo da institucije postupe u skladu sa zakonima, da počinioci, njihovi njegovatelji i osobe koje nisu spriječile događaj budu kažnjene, a žrtvi i porodici bude obezbijeđena stručna, blagovremena, konkretna i dugotrajna pomoć”, kaže Marković.