Jezivo upozorenje Elona Muska: Ovo će uništiti civilizaciju, zapamtite moje riječi

Podijelite vijest

Milijarder smatra da postoji prioritetan, čak i puno važniji problem današnjice od globalnog zatopljenja

Ako postoji nešto oko čega se kritičari i obožavatelji Elona Muska slažu, to je da je milijarder branitelj okoliša. Musk je suosnivač Tesle, kompanije čiji je cilj pomoći u izgradnji održivog svijeta.

“Tesla treba zaštititi život na Zemlji, SpaceX produžiti život dalje”, rekao je serijski poduzetnik o misiji svoje dvije poznate kompanije 15. jula.

2021. godine tehnološki je tajkun obustavio kupnju Teslinih automobila s bitcoinima, nakon što su mu aktivisti rekli da je potrebno mnogo električne energije za provjeru valjanosti transakcija (Proof-of-Work) napravljenih s kriptovalutom.

No, milijarder smatra da postoji prioritetan, čak i puno važniji problem današnjice od globalnog zatopljenja. Taj problem je smanjenje svjetske populacije, fenomen koji posebno pogađa zemlje sjeverne hemisfere i Kinu.

“Kolaps stanovništva zbog niske stope nataliteta puno je veći rizik za civilizaciju od globalnog zatopljenja”, tweetao je globalni izvršni direktor 26. augusta. Kao da želi pokazati da je ozbiljan, dodao je: “Zapamtite ove riječi.”

A kako bi naglasio hitnost depopulacije zapadnih zemalja, koje trenutno proizvode većinu bogatstva našeg svijeta, hiroviti gazda želi podsjetiti da još uvijek smatra globalno zatopljenje velikim i ključnim problemom za planet. Čini se da sugerira da je to više pitanje prioriteta. Uglavnom, moramo redefinirati prioritete. A na vrhu liste trebalo bi biti pitanje broja stanovnika.

“(A ja mislim da je globalno zatopljenje veliki rizik),” rekao je Musk.