Jim Green, glavni NASA-in naučnik odlazi u penziju: Ovo nije posao, ovo je način života

Jim Green, glavni NASA-in naučnik odlazi u penziju: Ovo nije posao, ovo je način života

NASA-in glavni naučnik Jim Green najavio je da će se povući u penziju početkom 2022. godine, nakon više od 40 godina rada u američkoj svemirskoj agenciji.

“Izuzetno sam ponosan na aktivnosti koje sam radio u NASA-i. Na mnogo načina NASA nije posao. To je način života. Uvijek tražimo načine da učinimo nemoguće. Činjenica da nastavljamo uspijevati i činiti te stvari ogromno je uzbuđenje za sve, i zaista je važno ne samo za NASA -u, već i za cijelu naciju”, rekao je Green, objavila je NASA.

Od pokretanja NASA-inog prvog interneta do provođenja revolucionarnih istraživanja do gostovanja NASA-inog popularnog podcasta “Gravity Assist”, Greenovi doprinosi agenciji su nebrojeni i različiti.

“Tokom više od četiri decenije u NASA-i, Jim je uspješno vodio timove u izvršavanju nevjerovatnih misija – uključujući letjelicu New Horizons letjelicom od Plutona, svemirsku letjelicu Juno do Jupitera i slijetanje rovera Curiosity na Mars”, rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

“Jimovi doprinosi pomogli su nam da bolje razumijemo naš Sunčev sistem i naše mjesto u njemu. Želim mu puno sreće u budućim nastojanjima”, naveo je.

Jim Green (Foto: NASA)
Jim Green (Foto: NASA)

U naučnoj karijeri, Green se specijalizirao za proučavanje magnetskih i električnih polja i plazme niske energije u Sunčevom sistemu. Greenovi doprinosi su se proširili daleko izvan nauke o magnetosferi.

Njegova strast prema svemiru i žeđ za znanjem doveli su ga do toga da napiše više od 125 naučnih članaka u recenziranim časopisima na mnoge različite teme iz oblasti planetarne nauke i astrofizike.

Godine 2006. Green je postao direktor Odjela za planetarnu nauku u sjedištu NASA -e, na toj funkciji koju je obavljao do 2018. Među svoje najveće istakne uvrštavanje slijetanja rovera Curiosity na površinu Marsa 2012. godine, koristeći rizičan i složen manevar koji je po prvi put uključivao “nebesku dizalicu”.

Od kada je postao glavni naučnik agencije 2018. godine, Green je nastavio pisati naučne radove.

Tokom preostalog vremena u agenciji, on će učestvovati u potrazi za novim glavnim naučnikom. U penziji planira nastaviti saradnju s Agencijom, raditi na nauci i pružati pomoć gdje god može.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE