Joe Biden će od američkog Kongresa tražiti da odobri prodaju aviona F-16 Turskoj

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Administracija predsjednika Joea Bidena planira zatražiti od Kongresa da odobri prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj vrijednih 20 milijardi dolara.

Prodaja je “veća od očekivane” i uključuje 40 lovaca F-16 i komplete za modernizaciju 79 ratnih aviona koji su već u vlasništvu Ankare, izvijestio je list Wall Street Journal pozivajući se na anonimne dužnosnike upoznate s tim pitanjem.

Ankara je zatražila F-16 i komplete za modernizaciju u oktobru 2021. za što je prethodno procijenjeno da košta 6 milijardi dolara.

ČITAJ JOŠ:  Izbori potvrdili demografski krah BiH: U 30 godina imamo manjak od milion i po glasača

Očekuje se da će Kongres biti infomisan sljedeće sedmice kada ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu posjeti Washington. Osim ratnih aviona i modernizovane opreme, sporazum bi trebao uključivati 900 projektila zrak-zrak i 800 bombi, izvijestile su novine.

Dodalo se da administracija neće izdati potpis na paket prije nego što Turska prethodno pristane na ulazak Finske i Švedske u NATO. Administracija će također zatražiti da Kongres odobri prodaju Grčkoj 30 borbenih aviona F-35 Joint Strike Fighter.

ČITAJ JOŠ:  Sve više građana BiH brine o starijima kako bi dobili njihove kuće ili stanove

State Department i Bijela kuća nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Obavijest Kongresa o prodaji otvorit će 30-dnevni rok za zakonodavce da iznesu prigovore. Ako Kongres želi blokirati bilo koju prodaju, morat će usvojiti ono što je poznato kao zajednička rezolucija. Zakonodavci imaju vremena do trenutka isporuke oružja da to učine, ali Kongres nikada nije uspio usvojiti takvu rezoluciju, prema Kongresnoj službi za istraživanje.

Nije jasno hoće li se predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata Bob Menendez usprotiviti prodaji, kao što je prije prijetio.

ČITAJ JOŠ:  Bajden: Rusija bi mogla napasti Ukrajinu u februaru

Turska nastoji modernizirati svoje postojeće ratne avione kako bi ojačala svoje zračne snage i pokušala je kupiti 40 aviona Lockheed Martin F-16 i gotovo 80 kompleta za modernizaciju od SAD-a nakon što je propala kupovina F-35.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING