Johan Heldenberg, nizozemski komandant u filmu “Quo Vadis, Aida?”: Uvjeren sam da ćemo osvojiti Oskara

Film „Quo vadis, Aida?“ bh. rediteljice Jasmile Žbanić prošlog mjeseca je nominiran za Oskara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji za najbolji strani film.
Velika čast

Za ulogu nizozemskog komandanta, pukovnika Toma Karemansa (Thom Karremans), koji se lomi između naredbi i savjesti, Žbanić je angažirala proslavljenog belgijskog glumca i reditelja Johana Heldenberga (Johan Heldenbergh, 54), koji se proslavio ulogom u filmu “Alabama Monroe” (“The Broken Circle Breakdown”). Heldenberg je za tu ulogu dobio nominaciju za evropskog Oskara, a film se našao i u konkurenciji za američkog.

Ekskluzivno za „Dnevni avaz“ Heldenberg je otkrio koliko mu znači to što je film „Quo Vadis, Aida?“ nominiran za zlatni kipić, kako je bilo sarađivati s Jasmilom Žbanić i šta misli o koleginici Jasni Đuričić.

– Počastvovan sam što sam radio na ovakvom filmu. Nakon premijere u Veneciji, nisam mogao doći sebi dvadeset minuta. Film je nevjerovatan – kazao je.

Ne skrivajući oduševljenje, Heldenberg govori o srbijanskoj glumici Jasni Đuričić, koja je igrala glavnu ulogu u ovom filmu.
Pravo otkriće

– Jasna je za mene bila pravo otkriće i nadam se da će joj ova nominacija pomoći u karijeri. Ali pravi umjetnik je Jasmila i mislim da će se njen život promijeniti, ako ona to dopusti. Mislim da film može pobijediti – optimista je belgijski glumac.

Na kraju je istakao kako je uvjereniji u pobjedu nego kada je njegov film „The Broken Circle Breakdown“ 2014., također, bio nominiran za Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni igrani film.

Dodjela Oskara bit će održana 25. aprila, a mnogi filmski stručnjaci smatraju da „Quo Vadis, Aida?“ može odnijeti ovu nagradu.
Otac četvero djece

Heldenberg i njegova druga supruga Fijen Momberts (Mombaerts) imaju jednogodišnjeg sina Volfa (Wolf). Belgijskom glumcu je to četvrto dijete. Zajedno s glumicom Joke Devnik (Devynck), s kojom je bio u braku 19 godina, ima troje djece, kćerku Titu i šesnaestogodišnje blizance Kosmo (Cosmo) i Jona. Razveli su se 2013. godine, 2014. upoznao je Momberts.

Heldenberg je belgijski glumac, dramaturg, scenarista, pozorišni i filmski reditelj. Međunarodnu slavu stekao je glumeći u filmovima, među kojima su „Dan u životu“, „Nesretnici“, „Slom prekinutog kruga“ i „Žena čuvara zoološkog vrta“.

IZVORAvaz
Prethodni članakCOVID-19 ukazao je na enormni jaz između razvijenih i nerazvijenih zemalja
Sljedeći članakPRILIKA ZA POSAO: Potreban vozač D kategorije