Još 10 dana i možete staviti ljetni set guma i felgi na vaš automobil

gume
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U periodu od 1.11.2022. do 1.4.2023. godine na teritoriji Bosne i Hercegovini zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete, za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Međutim brojni vozači. naročito mladi ljubitelji automobila u BiH jedva čekaju na svoje vozilo postaviti ljetni set guma i felgi. Kako kažu auto im odmah ljepše izgleda.

Nije potrebno da vas podjećamo da ste u zakonskoj obavezi zamijeniti zimske gume ljetnim do 1. aprila, ali imajte na umu i činjenicu da zimske gume imaju znatno lošije karakteristike na visokim temperaturama i da se jako brzo troše!

Koje gume kupiti za ljeto možda i nije toliko zahtjevno kao odabir zimskih guma, ali ipak bi trebalo da znate neka osnovna pravila.

Dimenzije auto guma birate na osnovu fabričkih specifikacija vašeg automobila – to je oznaka koja izgleda ovako: 195/65 R15 (milimetri, visina i nosivost gume). Zakonski, minimalna dubina profila je 4 milimetara. Savjetujemo vam da vaš standard bude ipak malo viši.

Najbolje auto gume za ljeto su one sa 8 milimetara profila.

Ljetnje gume su proizvedene i testirane za temperature od 10 do 50 stepeni, a zimske od -20 do 10.

https://youtube.com/watch?v=4nimWo9l2HI%3Ffeature%3Doembed

Movies Based On Real Life Events: Sudden, And Tragic

Brainberries