Još jedan kanton u BiH kreće u nabavku vakcina: Osluškujemo i osjećamo olakšanje

SA VAKCINE PKG MIJ 1 20201204 163615577 mxf 00 00 02 22 Still001

Ministarstvo zdravstva Srednjobosanskog kantona uputilo je pismo namjere veledrogerijama te se očekuje njihov odgovor o mogućnostima nabave cjepiva protiv koronavirusa, potvrdio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

“Sada se očekuje njihova reakcija. Ukoliko dobijemo pozitivne odgovore da mogu osigurati vakcine, svakako će se i naš kanton uključiti u nabavku”, kazao je Karakaš.

Podsjetio je da je u SBK do sada stiglo 1.000 doza cjepiva AstraZeneca, koje je BiH donirala Srbija, te 762 doze cjepiva Pfizer.

“Upravo nam stiže 1.700 novih doza vakcina AstraZeneca i imamo plan i prioritete. Sa zdravstvenim radnicima upravo završavamo tu priču, započeli smo vakcinaciju u staračkim domovima, a onda na red dolaze osobe starije od 65 godina”, kazao je Karakaš.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u SBK, ocijenio je da je ona i dalje složena i da je značajan pritisak na zdravstvene ustanove.

“No, u zadnjih par dana osluškujemo i osjećamo, ipak, neko olakšanje. To nam daje ohrabrenje i nadu da ovaj val možda možemo staviti pod nadzor, jer je u jednom trenutku bio van kontrole”, kazao je Karakaš.

Trenutno u ovom kantonu ima 408 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 135 osoba hospitalizirano.

IZVORFena
Prethodni članakDr. Stevanović o dešavanjima na KCUS-u: Vidjet ćete kako će se dalje razvijati
Sljedeći članakIspovijest žrtava nekažnjenog zločina u Liplju: Majka je skočila na mene, a metak ju je pogodio u glavu