Još jedan pozitivan primjer zeničke privrede: Jačanje drvnog sektora i kreiranje novih radnih mjesta

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U proteklom periodu u Zenici se dešavaju brojne pozitivne promjene među kojima je unaprjeđenje saradnje između privatnog i javnog sektora, uručenje BFC certifikata gradu Zenici koji dokazuje da je Zenica grad s povoljnim poslovnim okruženjem, parcelizacija zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica I koja je omogućila povoljne uslove MSP da prošire svoje poslovanje i stvore uslove za kreiranje novih radnih mjesta, javni pozivi, poticaji i olakšice za privrednike, subvencioniranje kamata,kontinuirano ulaganje u privredni, društveni i održivi razvoj, kao i poticanje privrednih aktivnosti stalnim unaprjeđenjem poduzetničke, komunalne i društvene infrastrukture.

Kao još jedan od pozitivnih primjera povoljnog poslovnog ambijenta i kontinuiranog rasta i unaprjeđenja poslovanja je zeničko preduzeće BOHA d.o.o. koje jeprije šest mjeseci započelo izgradnju nove tvornicena lokalitetu starog Vatrogasnog doma u naselju Trokuće, na putu prema Tetovu. Ovo preduzeće posluje od 2002. godine i razvija se u skladu sevropskim standardima. BOHA se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja, a veliku pažnju posvećuju i izradi namještaja po želji kupca. Do sada je BOHA upošljavala 40 radnika, a u proteklih šest mjeseci svoje radno mjesto je dobilo 10 novih uposlenika.

-„U periodu od 6 mjeseci smo napravili dvije hale i za 2 mjeseca planiramo useljenje i početak proizvodnje. Uradili smo ogradu, kanalizaciju, struju, vodu, bilo je puno posla ali sve ide po planu i zadovoljni smo tokom kojim idu radovi. Investiramo u Zenicu jer prvenstveno volimo ovaj grad, našli smo idealnu lokaciju na 6100 m2 koja ima idealne uslove za dobro poslovanje. Blizu je grada, cesta i pristup su dobri, a površina je sjajna za razvijanje posla“ – rekao je g.Harun Begagić, jedan od vlasnika BOHA d.o.o.

Međutim, BOHA će radovima koji predstoje u naredne dvije godine, stvoriti uslove za nova radna mjesta.

-„Druga faza će podrazumijevati rekonstrukciju postojeće zgrade sa 2300 m2 proizvodnog prostora koji će nam omogućiti da dodatno proširimo proizvodne kapacitete jer je potražnja za tapaciranim i pločastim namještajem u BiH i Evropi ogromna i posla je zaista mnogo. To će podrazumijevati zaposlenje još minimalno 100 radnika“ – naglasio je g. Begagić.

Grad Zenica i Agencija ZEDA kontinuirano rade na unaprjeđenju poslovnog ambijenta u Zenici i pozitivnim promjenama te kreiranju povoljnih uslova za ulaganje kako domaćih tako i stranih investitora.

-„Volimo Zenicu i zašto da je zanemarimo?! Ovdje trebamo ulagati i poslovati jer ovo je naš grad. Zeničani moraju izbaciti tzv.“željazarski sindrom“ i uraditi „update mozgova“ te se fokusirati na „sindrom poduzetništva“. Potrebno je da probudimo i sindrom inventivnosti i inovativnosti, treba imati inicijativu i na stvari gledati pozitivno. Mnogo je toga lijepog u Zenici i dešavaju se pozitivne stvari na što smo ponosni. Sunce tuđeg neba, neće vas grijati kao što vas grije ovo“- poručili su iz Bohe.