Portal 072info

Još jedan razlog za jutarnju šoljicu kafe

Kafa ne samo da može da vas razbudi i razmrda i da svojim mirisom učini jutro mnogo prijatnijim, već, kako naučnici otkrivaju u poslednje vreme, može da utiče povoljno na vaše zdravlje.

Nizu otkrića o pozitivnim stranama crnog napitka dodajte i to da vodi računa o “integritetu vašeg genetskog materijala”, odnosno da čuva DNK.

Istraživanje objavljeno u “Evropskom žurnalu ishrane” ukazuje na to da je u belim krvnim zrncima muškaraca koji redovno i u umerenim količinama piju kafu DNK “čvršći”.

Iako je studija izvedena na relativno malom broju muškaraca, rezultati se poklapaju sa ranijim istraživanjima koja su povezala konzumiranje kafe sa manjim oksidativnim oštećenjima belih krvnih zrnaca, koja utiču na DNK.

Ovo svojstvo kafa duguje hlorogenoj kiselini, koja je jak antioksidant i ima antiinflamatorna svojstva.

Naučnici su grupu od 84 zdrava muškarca podelili na dva dela i jednoj polovini su svakodnevno tokom četiri nedelje davali 750 mililitara “arabike”, dok su ostali pili vodu, piše “B92“.

Na početku istraživanja, kod svih muškaraca je zabeležen isti nivo spontanih pucanja DNK lanaca, dok je četiri nedelje kasnije grupa koja je pila vodu imala 27 odsto više oštećenja.

Kako se navodi u istraživanju, kafa je pokazala očigledna zaštitna svojstva, koja “mogu da se smatraju kao korisna za ljudsko zdravlje”.

Ipak, ističe se da, uprkos tome što postoje dokazi da kafa može da odloži pojavu bolesti povezanih sa ovakvom vrstom oštećenja, to ne znači da će vas samo ispijanje kafe potpuno zaštititi.

Podijelite članak