Portal 072info

Još jedan slučaj nestale bebe na UKC Tuzla: Haris Omerović tvrdi da mu je brat živ

Screenshot 1 2340
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od 1980. do 1994. godine, prema prijavama roditelja i još nezvaničnim informacijama, iz bolnica u Bosni i Hercegovini nestalo je više od 120 djece.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prema svjedočanstvima roditelja, s tuzlanskog Univerzitetskog kliničkog centra nestale su 72 bebe, najčešće zbog navodnih komplikacija nastalih nakon poroda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Moj brat je živ

Tako je brata, kako nam je sam potvrdio, izgubio i Haris Omerović iz Tuzle. Njegova majka je 10. aprila 1994. godine rodila blizance, teške po oko 1.800 grama. Obje bebe su bile žive po rođenju, zaplakale su, a majka ih obje podojila po nekoliko puta. Nekoliko sati kasnije, neko od osoblja javio je da je jedna beba umrla.


– Vidjela je da smo obojica živi i zdravi, zaplakali smo na porodu, ali nekoliko sati kasnije dolazi doktorica ili sestra i kaže da je jedan od nas preživio, dok je drugi umro. Razlog za to je da, navodno, nije bilo struje i da nije bilo dovoljno inkubatora da se smjesti i moj brat, ispričao nam je Omerović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Bilo im je sumnjivo što nisu dali da se dijete vidi i to što je bolnica insistirala na tome da sama ukopa dijete te snosi troškove ukopa. Posebno sumnjivo je ispravljanje podataka prilikom rođenja djece. Obje bebe su zavedene s masom približnom 1.800 grama, međutim, za bebu koja je kasnije nestala masa je prepravljena na oko 900 grama, što je otvaralo mogućnost ukopa bebe po mnogo jednostavnijoj proceduri.


– Roditelji su mi rekli šta se desilo i ja sam počeo ganjati dokumentaciju. Prvo je bilo nemoguće doći do ičega, ali smo dosta saznali od tada. Znam sto posto da je živ i da ćemo se upoznati jednom, uvjeren je Omerović.
Nestale bebe sve su prisutnija tema u javnosti bivših jugoslovenskih država. U tome prednjači Srbija, gdje se broj nestale djece mjeri u hiljadama. Beograd se često dovodi i u vezu s nestalim bebama iz Tuzle te ostalih bh. gradova, jer su djeca, najčešće jedno od rođenih blizanaca, upućivana na liječenje u beogradske bolnice. Odatle se nisu vraćala.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ima pomaka

– Bebi-afera bukti punom parom, ali nema reakcije zvaničnih organa. Roditelji masovno vrše istrage, javljaju nam se nelegalno usvojena deca, prodata deca i vidimo da ima pomaka, kazala nam je Ana Pejić iz Udruženja nestalih beba Vojvodine.
Iako je tuzlanski UKC bio epicentar ovog problema, danas su stvari daleko uređenije i nema prostora za ovakve propuste, jer postoje jasno propisane procedure.

image

– Ukoliko se desi smrt novorođenčeta, postoje dva načina zbrinjavanja, a majci se omogući da izabere. Da da pristanak i ostavi plod ustanovi na zbrinjavanje, a drugi način je da preuzme porodica tijelo. Ostavi se dovoljno vremena majci, ali i cijeloj porodici i oni zajedno odluče na kraju potpisujući pristanak, kazao nam je Adnan Babović, zamjenik načelnika Klinike za ginekologiju UKC-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME