Još jedan slučaj u BiH: Firma poslala sve radnike kući, duguje im 4 plate

Još jedan slučaj u BiH: Firma poslala sve radnike kući, duguje im 4 plate

Bez ikakvog obrazloženja i posljednje četiri plate, radnici drvne industrije “Nova Borja” u Tesliću na kraju radnog dana danas su poslati kućama i to do daljeg.

Ovo je za banjalučki portal Capital potvrdila Stana Radić, predstavnica radnika koja je rekla da im je poslovođa usmeno saopštio da od danas više ne rade, ali da im uprava kompanije nije dala nikakvo pismeno rješenje niti objašnjenje zašto ih šalje kućama.

– U pola tri su nam došli i rekli da ne radimo više i da idemo kući. Ako su nas poslali kućama i ako nema proizvodnje, hoćemo da nam to daju napismeno. Trenutno je u “Novoj Borji” zaposleno oko 100 radnika – kaže Radić.

Radić priča da većina radnika u ovoj drvnoj industriji nije dobila plate još od avgusta ove godine, a ona i još neki, koji su na posao vraćeni po sudskim presudama, čak od marta 2023. godine. Doprinosi im nisu uplaćeni od maja 2018. godine.

– Nas 47 radnika, koji se ne slažemo sa ovim načinom rada i postupanja, skupili smo potpise i poslali ih u Inspektorat RS u Doboju prije dva dana. Tražimo da se obavi kontrola i da nam se isplate plate u skladu sa zakonom. Umjesto toga, samo su nas poslali kućama bez ikakvog obrazloženja i rješenja. Mi to ne možemo da prihvatimo i dogovorili smo se da ćemo sutra doći na posao, a pozvali smo i medije da idu sa nama – kaže Radić.

Objašnjava da platu ne dobija od marta zbog tužbe koju je podnijela protiv “Nove Borje” zato što joj nije obračunavana plata u skladu sa zakonom.

– Zaposlena sam kao tehničar finalne obrade drveta, a vraćena sam na posao po sudskoj presudi 2020. godine, i od tada se meni i mojoj kolegici Miroslavki Grabovac plata isplaćuje u koverti, “na ruke”. S obzirom na to da mi poslodavac nije htio isplatiti plate koje mi po zakonu pripadaju, primorana sam bila da podnesem tužbu i putem suda pokušam ostvariti svoja zakonska prava – priča Radić.

Kaže da se obraćala Inspektoratu RS, Poreskoj upravi i Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite RS, ali da niko od njih nije učinio ništa da bi se situacija u firmi promijenila.

– Isplaćivali su mi plate ispod minimalca, iako kao radnik sa 27 godina radnog staža ostvarujem pravo na uvećanje plate po osnovu minulog rada i to za 59,50 KM, što u zbirnom iznosu sa minimalcem iznosi 759,50 KM. Osim toga, zbog neplaćenih doprinosa odnosno osiguranja, terapiju za visok krvni pritisak sama plaćam iako od aprila nemam platu – priča ova radnica.

Uprkos brojnim pozivima i poslatoj poruci, direktor i vlasnik “Nove Borje” Stojko Petković nije se javio na telefon da bi objasnio razloge zbog kojih je poslao stotinu radnika kućama.

Investiciono razvojna banka RS prodala je “Novu Borju” preduzeću “Interlignum” za 350.000 maraka 2017. godine, koje se tada obavezalo da će za dvije godine uložiti 4,7 miliona maraka i zaposliti 250 radnika.

Vlada RS je i ranije ugovorila prodaju “Nove Borje” preduzeću “Interlignum” za 6,3 miliona KM koji novac nikad nije uplatio, zbog čega je taj ugovor na kraju raskinut.

“Nova Borja” nastala je na imovini nekadašnje drvoprerađivačke industrije “Borja”, koju je nakon višegodišnjeg stečajnog procesa kupila Vlada RS putem licitacije za 7,35 miliona KM.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica