Portal 072info

JOŠ JEDAN SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO ČILE: Strahuje se od novog cunamija, evakuirana i predsjednica države


cile-potres-5

Zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru pogodio je sjeverni Čile kasno u srijedu navečer, ali nema izvještaja o šteti i ukinuto je preventivno upozorenje na cunami duž čileanske obale i u susjednom Peruu.

Ovo je bio najsnažniji od nekoliko naknadnih zeljotresa koji su uslijedili nakon onog od 8,2 stepena u utorak koji je uzrokovao smrt šest osoba u istoj regiji.

Lokalne vlasti saopćile su da zasad nema izvještaja o žrtvama ili težoj materijalnoj šteti, prenio je Reuters.

Predsjednica Michelle Bachelet, koja je otišla da obiđe područja pogođena ranijim zemljotresom, evakuirana je iz svog hotela u Arici.

U tom području se nalaze neki od najvećih rudnika u Čileu, najvećem svjetskom proizvođaču bakra.

Čileanski sušni, mineralima bogati sjever je rijetko naseljen, a većina stanovništva živi u lučkim gradovima Iquique i Arica blizu granice s Peruom.

Novi zemljotres je imao epicentar na oko 20 kilometara južno od Iquiquea na dubini od 20 kilometara što je relativno blizu površine.

Pacifički Centar za upozorenja na cunami saopćio je da iako ne postoji široko rasprostranjena opasnost od cunamija, posljednje potresanje bi moglo proizvesti lokalni cunami.

Luke u Iquiqueu, Arici, Patacheu i Tocopilli ostale su zatvorene u četvrtak ujutro.

Veći zemljotres u utorak izazvao je cunami s talasima visine do dva metra, a zvaničnici kažu da je šest osoba izgubilo život.

Više od 2.600 kuća je oštećeno i ribarski brodovi duž sjeverne obale su uništeni. Međutim, veći dio infrastrukture je neoštećen.

Čile je jedno od najviše zemljotresima sklonih područja na svijetu. Jug Čila je 1960. godine pogođen zemljotresom jačine 9,5 stepeni, što je najveći zemljotres ikada zabilježen u modernoj historiji.

doznajemo.com

 

Podijelite članak