AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Kriza avioindustrije traje sve duže i sve je dublja. Najnovija žrtva bi joj mogla biti jedna od najstarijih aviokompanija u svijetu Czech Airlines, nacionalni prijevoznik Češke Republike.

Ova poznata aviokompanija, osnovana prije gotovo 100 godina, uskoro bi mogla prekinuti sve redovne operacije i proglasiti bankrot.

Kako prenosi specijalizirani avioportal croatianaviation.com, upravo je to prije nekoliko dana učinio praški sud iz razloga jer kompanija ne podmiruje svoje obaveze i ima generirano dugovanje od gotovo 70 miliona eura prema dobavljačima i putnicima.

Sada već davne 2013. godine južnokorejski Korean Air kupio je veći udio dionica u češkoj aviokompaniji s ciljem stvaranja većeg broja konekcija i svojevrsnog vlastitog “čvorišta” u Pragu.

Czech Airlines tada je od Korean Aira preuzeo i jedan širokotrupni avion tipa A330-300 te je otvorio i long-haul liniju Prag – Seul – Prag, no korejski investitori 2017. godine odlučili su prodati svoj udio u vlasništvu, nezadovoljni rezultatima u poslovanju.

Po izbijanju globalne pandemije Czech Airlines je ukinuo svoju jedinu long-haul liniju, te vratio širokotrupni A330 Korean Airu.

Iako finansijski problemi ove aviokompanije nisu nastali u vrijeme pandemije, izgledno je da će kriza uzrokovana Covidom-19 biti posljednji udarac za Czech Airlines.