Još jedna evropska zemlja otvara svoje granice za turiste uoči ljetne sezone

Screenshot 3 1 45
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Grčka je ukinula karantinske zahtjeve za cijepljene putnike i one koji su negativni na COVID-19 sa ključnih turističkih tržišta, uključujući Evropu, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države.

Iako će se kvalificirani posjetitelji moći prijaviti u hotele kako bi uživali u grčkom suncu i plažama, primjenjivat će se ista ograničenja kao i na lokalno stanovništvo, što znači da će restorani i barovi ostati zabranjeni, prenosi CNN.

Ovo takođe čini Grčku jednom od prvih glavnih evropskih destinacija koja se ponovo otvorila za turiste uoči ljetne sezone, što je razvoj koji bi mogao ukrasti značajan dio prazničkog prometa daleko od suparničkih žarišta.

Prema novim pravilima, u Grčku mogu doći turisti iz EU, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Izraela, Srbije i UAE koji su cijepljeni ili imaju negativan PCR test do 72 sata prije dolaska.

Zvaničnici su rekli da će se ciljane brze provjere provoditi na ulaznim mjestima, a karantenski hoteli spremni su primiti one koji su tokom ovog procesa pozitivni.

Sigurnosni protokoli, uključujući nošenje maski i socijalno distanciranje, ostat će na snazi.

Grčki ministar turizma Harry Theoharis rekao je kako zemlja poduzima ove male korake, započinjanje postupnog postupka otvaranja koji će dovesti do punog otvaranja turizma u Grčkoj 14. maja.