Još jedna presuda za izborne prevare, evo kako su prodavani glasovi

Još jedna presuda za izborne prevare, evo kako su prodavani glasovi

Na području Brčko distrikta nastavljen je proces dokazivanja pripremanja izbornih prevara koje su vezane za posljednje održane lokalne izbore. Shodno tome, dvojica političara osuđena su na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od dvije godine i četiri mjeseca, piše Klix.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je krivicu 49-godišnjeg Elvira Saletovića i 34-godišnjeg Sanela Pengića, optuženih da su prije lokalnih izbora 2020. godine pripremali izvršenje krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača.

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, oni su nepravosnažno osuđeni na ukupno dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Saletović je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, dok je Pengiću izrečena jednogodišnja zatvorska kazna.

“Saletović i Pengić procesuirani su pod optužbama da su kandidatu jedne političke partije na lokalnim izborima 2020. godine za novac ponudili više stotina glasova. Kako je navedeno u optužnici, oni su uoči održavanja izbora prethodno osmislili i međusobno dogovorili, te pronašli i udružili se s više njima poznatih osoba u cilju počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Oni se terete da su tim osobama namjeravali ponuditi naknadu do 50 KM, uz uslov da glasaju za kandidata političke partije s kojim oni prethodno postignu dogovor.

“Tako su planirali da na dan izbora budu prisutni na biračkom mjestu na kojem će određeni birači glasati, davati im upute, vršiti nadzor i kontrolu njihovog glasanja. Pengić je, zatim, stupio u kontakt s jednim od kandidata za Skupštinu distrikta od koga su za ponuđenu kupovinu 130 glasova preuzeli iznos od 1.300 KM, u apoenima po 10,00 KM, dok bi ostatak novca preuzeli nakon glasanja. Uz početne informacije dobijene od tog kandidata i Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo, Tužilaštvo i Policija Distrikta otvorili su istragu i početkom novembra 2020. g. sproveli akciju Glasač, koja je okončana hapšenjem i stavljanjem u pritvor Saletovića i Pengića”, istaknuli su iz tužilaštva.

Osumnjičeni su ubrzo optuženi, a nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, tokom kojeg su dokazane optužbe tužilaštva, osuđeni su za krivično djelo pripremanje krivičnog djela.

Saletoviću je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora od jedne godine i četiri mjeseca, dok je Pengić osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu. Na ovu presudu Tužilaštvo i optuženi mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu distrikta Brčko.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE