Još jedna zemlja dobila prijetnje Rusije: “Odmah to ukinite ili ćemo reagovati”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što su litvanske vlasti saopćile da od subote na snagu stupa zabrana prijevoza robe obuhvaćene europskim sankcijama u rusku enklavu Kalinjingrad preko njihove teritorije, u ponedjeljak se oglasio i Kremlj.

Rusija je zatražila da Litva “odmah” ukine “neprijateljsku” zabranu prijevoza robe koja ide za Kalinjingrad. Ako do toga ne dođe, Rusija će reagirati tako da zaštiti svoje interese, poručeno je u Moskvi najvišem litvanskom diplomatu, piše Guardian, a prenosi Jutarnji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov situaciju je opisao “kao više nego ozbiljnu”:

ČITAJ JOŠ:  Supruge poginulih vojnika od Rusa za utjehu dobile krznene bunde

“Ovo je odluka bez presedana kojom se zapravo sve krši”, rekao je Peskov.

U svakom slučaju riječ je o značajnom udaru na rusku enklavu, budući da željeznicom preko Litve Rusija tamo doprema niz dobara – među njima i ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju koji su svi na listi EU sankcija Rusiji.

Guverner kalinjingradske oblasti Anton Alikhanov rekao je da će zabrana obuhvatiti oko 50 posto roba koje Kalinjingrad uvozi.

“Smatramo da je to najozbiljnije kršenje… prava slobodnog tranzita u Kalinjingradsku regiju te iz nje”, rekao je Alikhanov.

ČITAJ JOŠ:  Supruge poginulih vojnika od Rusa za utjehu dobile krznene bunde

S druge strane, Litvanija tvrdi da samo primjenjuje važeće sankcije koje je EU nametnula Rusiji. Tako je ministar vanjskih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis poručio:

“Litva ne radi ništa, ovdje je naprosto riječ o europskim sankcijama koje su na snagu stupile 17. juna”.

Smješten između EU i NATO članica Poljske i Litve, Kalinjingrad prima zalihe iz Rusije željeznicom i plinovodom kroz Litvu.

Tu enklavu Crvena armija otela je u aprilu 1945. godine nacističkoj Njemačkoj i prepustila Sovjetskom savezu nakon Drugog svjetskog rata.

ČITAJ JOŠ:  Supruge poginulih vojnika od Rusa za utjehu dobile krznene bunde

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flota i ima razmještene projektile Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave. Nalazi se na obali Baltika, između Litvanije i Poljske, obje članice NATO saveza, te nema kopnenu granicu s Rusijom.

U februaru je Litvanija zatvorila svoj zračni prostor za letove iz Rusije u Kalinjingrad, prisilivši komercijalne prijevoznike da voze dužom rutom preko Baltičkog mora.

GODISNJICA
MARKETING