Još jedna zemlja regiona u problemima: Nema ko da zamrzne cijenu goriva

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog blokade Skupštine, Crna Gora nije u mogućnosti da ograniči rast cijena goriva koje na rekordnom nivou u posljednjih deset godina. Predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta iz političkih razloga odbija da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi se ograničile akcize na gorivo.

Nezakazivanjem sjednice Bulajić želi da onemogući izbor nove Vlade sa parlamentarnom većinom koja isključuje njegov Demokratski front. Mandatar Dritan Abazović je u procesu formiranja nove Vlade koju treba da podrži dosadašnja opozicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića.

ČITAJ JOŠ:  Intervencija vlasti jedina može regulisati cijenu nafte u BiH

Tako u skupštinskoj proceduri čekaju izmjene Zakona o akcizama kojima se otvara mogućnost umanjenja akciza do 20 odsto, kako bi se stabilizovale cijene naftnih derivata i zaštitio životni standard.

Finansijski analitičar Oleg Filipović za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje da je ograničenje cijena goriva moguće ili ukidanjem akciza ili njihovim smanjenjem u kom slučaju bi nedostajući dio pokrila država.

“Treba izbjeći gledanje na političku situaciju kroz prizmu uskopartijskih interesa”, kaže Filipović, ukazujući da bi političari trebalo da se dogovore o načinu zaštitite crnogorskog tržišta.

ČITAJ JOŠ:  Za BiH nema mlijeka iz Srbije

“Treba da donesu odluke o ograničavanju cijena kako bi zaštitili građane. S druge strane, može se iskoristiti situacija da se definišu ekonomski nacionalni interesi”, konstatuje Filipović za RSE.

Eurosuper po litru košta 1,54 eura, a eurodizel 1,39, što je rekord u posljednjih deset godina. Ove cijene će važiti do ponedjeljka 14. marta kada će, prema prognozama, biti dodatno uvećane čak do 25 eurocenti po litru.

Cijene goriva i naftnih derivata u Crnoj Gori zavise isključivo od kretanja cijena na globalnoj berzi. Agresija Rusije na Ukrajinu je destabilizovao svjetsko tržište nafte pa i crnogorsko. Jedini način za njihovo zauzdavanje je da se država odrekne dijela svog profita od prodaje goriva, što je nemoguće bez odluke parlamenta.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su najnovije cijene goriva u Srbiji: Skuplje ili jeftinije u odnosu na BiH?

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

GODISNJICA
MARKETING