Još jedno upozorenje OHR-a i Ambasade SAD-a vlastima ZDK-a

Ured visokog predstavnika i Ambasada SAD-a u našoj zemlji drugi put su u nekoliko mjeseci upozorili vlasti u ZDK-u da, odlažući primjenu, ali i namjerom da se mijenjaju određene odredbe Zakona o unutarnjim poslovima, ne pokazuju spremnost poštivati principe policijske nezavisnosti.

– Ukoliko Skupština nastavi proceduru usvajanja ovih amandmana dovest će se u pitanje opredijeljenost Skupštine i njenih poslanika nezavisnosti policije, transparentnoj dobroj vladavini, te vladavini zakona.

Reakcija OHR-a

Ovo je reakcija OHR-a i Ambasade SAD-a u našoj zemlji upućena vlastima ZDK-a u vezi s inicijativom za izmjenu Zakona o unutarnjim poslovima, usvojenog prije dvije i po godine. Umjesto da se traže rješenja za njegovu konačnu primjenu, inicirane su izmjene odredbi u vezi s uvjetima za izbor policijskog komesara.

– Lice koje radi na poziciji samostalnog inspektora otprilike je stekao zvanje samostalnog inspektora kad je i ovaj stekao glavnog. Policajci veoma mladi idu u penziju tako da ćemo mi u skorije vrijeme imati veoma mali broj činova glavnog inspektora tako da smo mi prisiljeni da ovo uradimo – kaže Ramo Isak, zastupnik NES-a u Skupštini ZDK-a.

Za potpisinike pisma to nisu argumenti. Ističu, smanjenje čina za komesarsku poziciju može „oštetiti karijerni sistem službe i komandnu policijsku strukturu“. Zvaničnih reakcija vlasti na ova upozorenja za sada nema, ali ima posljedica.

– Da se primijetiti polagani odmak međunarodnih struktura od institucija ZDK-a. Tako da već možemo govoriti i o smanjenju učešća međunarodnih organizacija u određenim projektima – ističe Ermin Čehić, član Komisije za nadzor rada policije u Skupštini ZDK-a (SBB).

Zakon o unutarnjim poslovima, u prethodnom skupštinskom sazivu, donijela je koalicija SDA, HDZ, SBB. No, da njegova primjena neće ići glatko bilo je jasno nakon Općih izbora 2018. godine.

– Akteri u današnjoj parlamentarnoj većini nisu još uvijek saglasni da se počne sa implementacijom ovog zakona – naveo je Jasmin Duvnjak, zastupnik SDA u Skupštini ZDK-a.

– Odgovornost leži na zastupnicima SDA jer su oni prošli put inicirali ovaj zakon, a usput ću čestitati mom kolegi Rami Isaku, koji savršeno sa svoja dva-tri zastupnika drži stisnuto 11 zastupnika SDA – izjavio je Jasminko Kapić, član Komisije za nadzor rada policije Skupštine ZDK-a (SDP).

U međuvremenu, inicijativa za izmjene Zakona je u proceduri.

Bez komentara

– Premijer je pustio to na izjašnjavanje prema Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kad će se to naći na sjednici Vlade ne znam. Kad dobijemo to na postupanje prema Skupštini mi ćemo ići dalje – ističe Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine ZDK-a (SDA).

Da će inicijativa biti podržana u nadležnom Ministarstvu ne treba sumnjati, budući da aktuelni ministar pripada istoj političkoj opciji kao i njen predlagač. Uprava policije MUP-a ZDK-a bez komentara, stav od ranije poznat, doneseni Zakon u izvornom obliku nužno je početi primjenjivati, što podržavaju i međunarodni zvaničnici.

– Bit će odgovornost svih onih koji su podržali ovaj pokušaj slabljenja integriteta policijskog sistema da objasne javnosti zašto se protive jačanju vladavine zakona i omogućavanju policiji da na najbolji način štiti ljudske živote i imovinu.

IZVORAvaz
Prethodni članakVodeći naučnici pisali Merkel: Narod je umoran od vaših mjera, vani je gotovo nemoguće zaraziti se
Sljedeći članakNekadašnji golman Mančestera primio gol glavom sa 40 metara