Još traje ročište o pritvoru za Novalića i ostale: Evo šta je do sada rečeno

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Sudu BiH već pet sati traje ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Mjeru pritvora predložilo je Tužilaštvo BiH, zbog opasnosti da bi ovi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. Za premijera Novalića pritvor je zatražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Oni su osumnjičeni da su organizirali grupu kako bi stekli imovinsku korist, ali kako je rečeno u izlaganju tužilaca, niko osim “samih njih ne zna koliko je kome novca ostalo nakon nabavke respiratora”.

Do sada su na ročištu izlaganje iznijeli tužioci i dio odbrane.

Tužioci su iščitali i viber komunikaciju nekih od osumnjičenih, a istaknuto je da su poruke brisane nakon što je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu.

Tužioci su iznosili argumente da su se trojica udružila kako bi stekli imovinsku korist i da bi firma Srebrena malina dobila taj posao iako nije imala dozvolu. Tužilaštvo BiH sumnjiči Novalića za zloupotrebu položaja.

Tužioci su problematizirali i prebacivanje novca Federalnoj upravi 
civilne zaštite a koja je zatim novac uplatila Srebrenoj malini za 
kupovinu respiratora. Tužioci tvrde da je Hodžić pokušavao pronaći što 
jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protivpravnu 
imovinsku korist.

Advokatica premijera Novalića Vasvija Vidović kazala je da je njen klijent protivzakonito zadržan i da je u petak navečer Tužilaštvo trebalo ići sa prijedlogom jer su tužioci u SIPa-i ispitali Novalića, a ne pripadnici SIPA-e.

Kazala je da nema nijednog dokaza da je njen klijent počinio zloupotrebu položaja, te da Tužilaštvo nije činjenično opisalo kada je i kako na koji način uzeo dar ili primio novac.

Istakla je da Sud BiH može donijeti historijsku odluku i da može imati nesagledive posljedice po funkcionisanje FBiH te može nastupiti haos ako mu se odredi na pritvor s obzirom da on potpisuje isplatu penzija i invalidnina, javio je reporter Al Jazeere.

Vidović je kazala da je Novalić jednom primio Hodžića na 10-minutni razgovor i jednom ga kontaktirao telefonom poslije toga.

Radiosarajevo