Portal 072info

Josip Barišić, uzorni poljoprivrednik: Kukuruz obrao u avgustu, proizveo paradajz od tri metra

40 8
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Josip Barišić iz Bok Jankovca kod Bosanske Gradiške ovih dana postigao je izvanredne rezultate i u poljoprivredi. Rani kukuruz obrao je u avgustu i trenutno suši zrno za mljevenje. U bašti je uzgojio paradajz visine tri metra. Kaže da je mnogima koji su smatrali da su njegove priče lovačke pokazao da nije tako.

Dovoljno vremena

– Zaključio sam da usljed klimatskih promjena treba pomjeriti i rokove u poljoprivredi. Ja sam jedini u selu kukuruz posijao u martu umjesto u aprilu i obrao ga u avgustu. Riječ je o takozvanom tvrduncu, koji sušim u sušionici koju sam konstruirao oko peći. Potom ga meljem u najbolje brašno u Bosni – ističe Barišić. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Brašno iz njegovog mlina na kamen završava u Sarajevu, ali i u Zagrebu, Banjoj Luci i drugim gradovima. Melje dvije vrste brašna, od bijelog i žutog kukuruza.

Trenutno suši zrno za mljevenjeTrenutno suši zrno za mljevenje

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Lijevčani vole bijelo kukuruzno brašno, dok potrošači iz brdovitih krajeva traže ono žuto. Udovoljim im svima, u penziji sam i imam dovoljno vremena – ističe Barišić.

Bez preparata

Drugi, nesvakidašnji rezultat Barišić je postigao u uzgoju paradajza u obližnjoj bašti. Sjeme je dobio od prijatelja iz Kistanje kod Knina. Sam je proizveo rasad, a potom u šumi usjekao koce od tri metra visine. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– Svi su mi se smijali kada sam koce udarao s merdevina. Evo moj paradajz je izuzetno rodio, porastao je uvis i do tri metra i moram ga također brati s merdevina. Još ako mi povjerujete da ga nisam prskao hemijskim preparatima, onda je stvar potpuno jasna – naglašava Barišić.

Poznaje 20 zanata

Tvrdi da poznaje više od 20 zanata, a specijalnost mu je izrada raznih mašina i pomagala. Tako je u svojoj radionici napravio više mješaonica stočne hrane, mlinova čekićara, sječki za kolače i meso, pa čak i razne ženske artikle poput luksuznih vješalica za bunde i kape, stolice za ljuljanje, stalke za veš ili kutije za

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6