Portal 072info

Josipović: Hrvatska će i dalje biti veliki navijač BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Hrvatske Ivo Joispović i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović sastali su se danas u Mostaru gdje su iza zatvorenih vrata razgovarali o raznim temama kao što je uspostava vlasti u BiH.

– Tijekom sastanka razgovarano je o što skorijoj uspostavi vlasti u BiH, Predsjedništvu, te europskim integracijama koje su nam preduvjet i mi ovih dana moramo reagirati pozitivno prema inicijativi iz Bruxellesa za BiH – kazao je Čović u izjavi za medije, naglasivši kako je bila riječ o prijateljskom razgovoru te da je predsjednik Josipović bio dobar partner BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Predsjednik Josipović i ja imali smo izuzetno dobru suradnju, a ja bih naš odnos nazvao prijateljstvom – kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH, podsjetivši kako je Josipović više puta posjetio BiH, a da je i on sam tijekom svojih posjeta Zagrebu rado razgovarao s hrvatskim predsjednikom o raznim temama.

Odgovarajući na pitanje kako će se, ukoliko dobije novi mandat, ponašati prema BiH, Josipović je istaknuo kako je Hrvatska u njegovom sadašnjem mandatu bila pozitivni faktor u regiji te pomogla BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Zaista smo činili sve da BiH dođe na jedan čvrst europski put, kao i kada je u pitanju NATO savez, a nastojali smo i kroz prijateljski odnos, odnosno sjajne prijateljske odnose sa Čovićem i Izetbegovićem i mnogim drugim političarima u BiH pomoći, ne popujući i naturajući nikakva naša stanovišta jer to i nije na nama. BiH je suverena država koja sama može i mora rješavati svoje probleme – kazao je hrvatski predsjednik.

– Želimo da budemo prijatelji koji će pružiti ruku, reći svoje mišljenje, pomoći i motivirati da se dogovara i razgovara i mislim da smo u ovih pet godina to uspješno radili – dodao je on. Ustvrdio je kako će Hrvatska i dalje biti veliki navijač BIH jer je njoj BiH najvažniji susjed s najduljom granicom, najdubljim odnosima, radi hrvatskog naroda u BiH koji je ovdje konstitutivan narod, ali i ostalih naroda jer, kako je naglasio, veliki broj Srba i Bošnjaka ima hrvatsko državljanstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se tiče ustavnih promjena u BiH, Josipović je kazao kako misli da su potrebne, no da se u to ne bi miješao jer je to stvar BiH.

– I kako što bih se i ja ljutito da meni neko kaže trebate ovako ili onako u Hrvatskoj urediti svoj ustavni poredak tako se i ja ne bih upuštao u ustavno uređenje BiH – naglasio je on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se tiče većih europskih projekta na kojima Hrvatska trenutno radi Josipović je kazao: “Mi se sada trudimo Hrvatsku pozicionirati kao energetska vrata Europe, a to će biti važno za i za BiH i sve naše susjede”.

Naglasio je kako je u razgovoru s međunarodnim čimbenicima zaključeno kako koncept energetskog terminala na Krku, zajedno sa svom pratečom infrastrukturom, nije samo hrvatski projekt i hrvatska ambicija nego i europski projekt za čiju je pripremu projekta Hrvatska već dobila neka sredstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME